5 motive ce te îndeamnă să investești în cariera ta chiar de pe băncile școlii

5 motive
Foto: 5 motive să investești în cariera ta chiar de pe băncile școlii, PC: Hello Career

Ce lucruri utile pentru tine faci atunci, când orele de la liceu iau sfârșit? Nimic special? Atunci urmează un sfat simplu: investește în viitoarea ta carieră!

Și când spunem că trebuie să-ți dezvolți cariera din școală, nu avem în vedere acțiunea prin care-ți alegi jobul pe care dorești să-l ai pentru tot restul vieții. Nu trebuie nici măcar să te transformi brusc într-un licean de 17 ani la costum, cu servietă și ștampilă, care folosește un limbaj corporatist.

Mai degrabă este vorba despre a învăța să profiți de oportunitățile care gravitează în jurul tău și să îți dezvolți un set de abilități, competențe și atitudini care te vor ajuta la viitorul job, oricare ar fi el. Au apus vremurile când contau doar competențele tehnice. Acum nu este de ajuns să fii pur și simplu bun într-un domeniu, trebuie să poți lucra în echipă, facilita o discuție, coordona un proiect. Deci ai înțeles, lista lucrurilor pe care „Trebuie!” să le poți face nu ia nici pe departe sfârșit aici.

Dar cum faci rost de toate aceste abilități?

Hai să pornim ușor de la câteva idei simple, dar evidente:

# Ai vârsta la care încă îți mai poți modela nemaipomenit de bine deprinderile și personalitatea.

Adolescența îți oferă oportunitatea să-ți formezi caracterul și disciplina pe care ți-o dorești. Este perioada potrivită pentru a învăța și a pune în practică o mulțime de lucruri noi și captivante pentru tine, iar exersându-le cu regularitate, nici nu observi când aceste deprinderi ajung să formeze felul tău de a fi.

# Greșești, tai și o iei de la început.

Când ești mic, faci o mulțime de gafe din care nu înveți prea multe lucruri, întrucât timpul te face să uiți de aceste încercări. Când ești adult, faci tot posibilul să reduci numărul greșelilor – ele te pot costa. Și tocmai anii de liceu sunt aceia în care te poți aventura în tot felul de provocări, indiferent dacă rezultatul va fi un eșec total, iar fiecare lucru care nu îți aduce rezultatele dorite, îți aduce, cu siguranță, experiență. Și tocmai experiența este cea care, ulterior, te ajută să faci o alegere mult mai bună.

# Poți investi timpul tău liber în lucruri utile, care, la rândul lor, vor investi în tine.

Cu siguranță ai o groază de timp pe care îl folosești plăcut, dar fără prea mare impact. Probabil te simți plictisit, din simplul motiv că toate zilele tale arată la fel. Știi cum să scapi de rutină? Profită de toate acele oportunități despre care îți spuneam mai devreme: participă la olimpiade, fă voluntariat și descoperă oameni noi, extinde-ți orizonturile. Toate lucrurile astea te dezvoltă nemaipomenit de mult, iar cea mai mare mulțumire de sine se desprinde, în primul rând, din faptul că ai evoluat, îmbinând, la vremea potrivită, utilul cu plăcutul.

# Ești dornic și entuziasmat să afli ce este un job.

Prin implicare și dedicare ajungi să cunoști prefesioniști, ai căror personalitate te inspiră. Și nu numai! Calea pe care aceștia au urmat-o pentru a ajunge acolo, unde sunt acum, ți se pare la fel de captivantă. Îți dorești să te afli cât mai mult în preajma lor. Vrei să exersezi și să simți pe propria ta piele cum e să faci un lucru pe care adulții îl numesc job.

# Insesizabil pui temelia unei cariere, pe care, cu timpul, vei realiza că o iubești.

Când îți faci timp ca să descoperi lucrurile care te pasionează și când profiți de toate acele oportunități de care ai înțeles că dispui, lucrurile nu mai rămân la fel. E de la sine înțeles că, indiferent dacă conștientizezi acest fapt sau nu, tu nu mai ești ca ceilalți colegi de liceu. Tu ești ghidat doar de ideea de a alege un loc de muncă pe care să îl iubești și nu va trebui să lucrezi nici o zi din viața ta. Ai pornit să-ți întâlnești jobul preferat ca să-i spui: Salut, Carieră!

Opțiunea perfectă a ta și a altor tineri este de a începe și de a dezvolta o carieră încă din liceu, împreună cu echipa Hello Career. Cu această idee, membrii echipei au aplicat la Provocarea „Școala Modernă”. Susține ideea echipei Hello Career cu un vot, pe pagina MiLabpentru a face din școală un loc unde se dezvoltă competențe utile în viață.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente