(foto) Aplicația care te va ghida prin Cimitirul Central din Chișinău

PicMonkey Collage
Foto: Colaj #diez, PC: Artiom Sclearenco

Un vechi proverb chinezesc spune: „Dacă vrei să înțelegi un popor, vizitează-i cimitirul. Acolo îi vei cunoaște pe cei bogați și săraci, faimoși și anonimi”. Conduși de această veche înțelepciune, o echipă de tineri entuziaști a hotărât să elaboreze un ghid electronic al Cimitirului Central din Chișinău.

Cimitirul Central, numit și Armenesc, face parte din tezaurul istoric al neamului. În cele 16 sectoare ale cimitirului se găsesc mormintele oamenilor iluștri din diferite domenii: cultural, politic, istoric. Cimitirul este unul vechi, fiind înregistrate înhumări încă din secolul XIX.

Pe o suprafață de aproximativ 12 ha de teren, sunt înmormântați mai mult de 15 mii de oameni, fiind unicul cimitir din Chișinău unde se odihnesc pe vecie doar personalități cu distincții în muncă și luptă: Ion și Doina Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Maria Bieșu, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan ș.a.

 

Monumentul lui Grigore Vieru, PC: Președinția
Monumentul lui Grigore Vieru PC: Președinția

Dincolo de hotarele Republicii Moldova, cimitirele reprezintă destinații de interes pentru turiști. La noi în țară, însă, acestea sunt vizitate doar de Paștele Blajinilor și la aniversări. Pe lângă faptul că nu știm să-i cinstim pe cei trecuți din viață, rămânem indiferenți față de arhitectura și istoria pecetluită pe monumentele cimitirului.

Artiom Sclearenco, Alexandra Pleșco, Constantin Exari și Vladislav Neliubin formează echipa „Who is here?”. Tinerii lucrează la un proiect inovativ, care are scopul de a dezvolta turismul autohton și de a pune în valoare cimitirele de importanță națională pentru neamul nostru. Aceștia au elaborat conceptul unei aplicații Android și urmează să construiască un site, pentru cei care doresc să viziteze Cimitirul Armenesc.

 

Entuziaștii echipei „Who is here?”, PC: Artiom Sclearenco
Entuziaștii echipei „Who is here?”, PC: Artiom Sclearenco

Ghidul electronic va conține harta detaliată a cimitirului, lista personalităților și locația mormintelor lor.

Vor fi disponibile câteva tururi, în dependență de timpul pe care îl are la dispoziție vizitatorul. Acesta se va conduce de ghidul online, pentru a vizita mormintele personalităților moldovenești și pentru a admira capodoperele arhitecturale, care împânzesc cimitirul.

 

Interfața aplicației ”Who is here?”, PC: Artiom Sclearenco
Interfața aplicației „Who is here?”, PC: Artiom Sclearenco

 

Iată cum va arăta aplicația ”Who is here?”, PC: Artiom Sclearenco
Iată cum va arăta aplicația „Who is here?”, PC: Artiom Sclearenco
Harta aplicației, PC: Artiom Sclearenco
Harta aplicației, PC: Artiom Sclearenco

 

Pe lângă aceasta, echipa va încărca pe site și pe aplicație istorii despre monumentele arhitecturale ale cimitirului, precum și opere de artă ale maeștrilor ce și-au găsit liniștea veșnică în Cimitirul Central. Astfel, turistul nu doar va explora întregul traseu conform propriilor interese, dar și va putea admira operele de artă create de personalitățile ce ne-au dus faima peste hotarele țării. Vor lectura poezii ale lui Grigore Vieru, vor asculta ode patriotice la mormântul soților Aldea Teodorovici și vor îngâna „Norocul” lui Mihai Dolgan.

De asemenea, vor fi disponibile servicii la distanță: livrare de flori la mormânt, îngrijirea și restaurarea mormintelor.

Prin această inițiativă, Artiom Sclearenco, managerul proiectului, speră să readucă în vizorul populației și autorităților subiectul Cimitirului Central: „Cimitirul este ultimul loc unde ajunge omul și este locul de care trebuie să ne îngrijim permanent. Nu e vorba de bani, dar de mai multă atenție din partea fiecăruia dintre noi. Aici este istoria noastră, o istorie palpabilă. Aici este patrimoniul nostru, dar și tezaurul artistic de valoare. De aceea, mă întristează faptul că cimitirele sunt date uitării”, a menționat Artiom Sclearenco.

Proiectul este unul de interes public, iar membrii echipei speră la susținerea populației.

Echipa „Who is here?” s-a calificat în cea de-a doua etapă a Hackathonului „Generator și concurează pentru posibilitatea de participa la Expo 2015 din Milano.

Marta Odainic

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente