Activate Talks: Moldova caută soluții de incluziune pentru copiii cu dizabilități

1796585_881030921929906_4212907583749573178_n
Foto: PC: Facebook/UNICEF Moldova

„Incluziunea socială a copiilor prin inovații” a fost genericul evenimentului Activate Talks organizat de UNICEF în peste 30 de țări ale lumii, inclusiv în Republica Moldova. Astfel, ieri, pe 9 octombrie 2014, s-a desfășurat această inițiativă globală la Chișinău, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la drepturile Copilului.

Activate Talks reprezintă o platformă de discuții în care personalități marcante și lideri de opinie țin discursuri publice despre experiențele inovatoare menite să îmbunătățească viața copiilor și invită la un dialog social pentru a găsi împreună modalități noi în sprijinul celor mai vulnerabili copii.

„La 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului avem nevoie de abordări noi și ingenioase pentru ca eforturile noastre să aducă rezultate pentru copii. Sperăm că prin evenimentul de astăzi vom atrage atenția asupra copiilor excluși și marginalizați ,și împreună vom găsi soluții creative pentru a-i include în societate și a le oferi un viitor mai bun” a spus la deschiderea evenimentului Nune Mangasaryan, reprezentantul UNICEF în Moldova.

În calitate de vorbitori, la eveniment au participat cinci personalități care au vorbit despre implicarea lor personală în susținerea acestei pături sociale defavorizate.

Silvia Radu, președinta companiei Gas Natural Fenosa, a vorbit despre responsabilitatea businessului în acordarea ajutorului persoanelor cu nevoi speciale, menționând următoarele: „Ne-am născut ca să fim utili societății.Trebuie să ne implicăm azi și să avem o viziune inovativă”.

Diana Marusic, o tânără talentată, care la doar 16 ani a dezvoltat o aplicație IT pentru persoanele cu deficiențe de văz, a oferit o șansă persoanelor cu dizabilități să poată studia și ei în domeniul IT. Mai multe despre invenția ei poți citi aici.

Nadia Cristea, directoarea Liceului incluziv „ProSucces”, a relatat despre primii pași în incluziunea copiilor cu dizabilități în școală, subliniind faptul că: „În instituția noastră există crezul că de la Isus încoace nu este nimic mai important, decât dragostea.”

Maxim Melinti, preotul-paroh al bisericii din satul Ghidighici, care vine cu o viziune proaspătă asupra rolului bisericii în comunitate, scrie pe propriul blog și comunică cu enoriașii prin Facebook a enunțat: „Să porți grijă cuiva înseamnă să iubești.”

Lorena Bogza, în calitate de jurnalistă, s-a referit la rolul mass-mediei în sprijinul familiilor nevoiașe. „Rolul televiziunii este de a descoperi aceste cazuri, de a le prezenta publicului larg, de a le dezbate în societate și de a face presiuni asupra autorităților pentru ca lucrurile să se rezolve.”, a spus jurnalista.

Organizatorii și-au expus părerea în legătură cu această manifestație, semnalând că „acest eveniment a fost o ocazie să facem vizibile cinci inițiative interesante, cinci vorbitori diferiți ca și vârstă, ca și experiență profesională, socială”, a menționat Sergiu Tomșa, coordonator Comunicare la UNICEF.

„Este un loc unde se lansează idei, se stabilesc relații, se împărtășesc experiențe”, a specificat Irina Gușanu, reprezentanta Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copiilor din Moldova.

Evenimentul a fost transmis live pe site-ul global UNICEF, fiind urmărit de o audiență internațională.

Patricia Podoleanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente