O fetiță din Călărași a devenit vicecampioană mondială la doar opt ani

o-fetita-din-calarasi-a-devenit-vic-2709215345
Foto: PC: pentruea.md

Motiv de mare mândrie pentru familia Tihon, din Călărași. Gabriela Tihon, fetița lor de opt ani și eleva a Școlii Primare din oraș, a reușit să câștige două medalii la Campionatul Mondial „Joc de Dame – 64″, desfășurat recent la Kranevo, Bulgaria. Cine stă în spatele succesului Gabrielei, dar și ce vis are fetița de doar opt ani, aflăm de la tatăl său, dar și de la directoarea Școlii Primare din Călărași, doamna Aurelia Trifan.

De la vârsta de cinci ani, a început să practice jocul de dame, iar această pasiune a crescut atât de mult, încât fata s-a întors, recent, cu două medalii de la Campionatul Mondial de Joc de Dame, informează Pentruea.md.

PC: pentruea.md
PC: pentruea.md

Tudor Tihon, tatăl Gabrielei și director al Școlii Profesionale din Călărași, mărturisește că Gabia este un copil multilateral dezvlotat, iar damele sunt doar una dintre pasiunile sale.

„Gabriela a început să joace dame la cinci ani, pentru ca la cinci ani și jumătate să meargă deja la Campionatul Republicii Moldova la Joc de Dame, desfășurat la Ungheni. S-a întâmplat în 2011, dar s-a repetat și acum doi ani, la același Campionat, desfășurat deja la Chișinău. Atunci, Gabi a obținut medalia de argint și o dorință arzătoare de a mai participa.

PC: pentruea.md
PC: pentruea.md

Anul acesta, prin luna martie, Gabriela a reușit să obțină victoria la Campionatul Republicii Moldova la Joc de Dame, iar Federația de Joc de Dame le-a propus părinților ca Gabriela să meargă la Campionatul Mondial „Joc de Dame – 64″, care a avut loc la Kranevo, Bulgaria. Am acceptat și am plecat. Gabriela a reușit să câștige două medalii și ambele de argint la categoriile: „blitz”, de 3 minute și „clasică” – de 45 de minute”, mărturisește Tudor Tihon. Campionatul a avut loc în perioada 26 august – 4 septembrie și a reunit paricipanți cu vârste cuprinse între 8 și 19 ani.

Tatăl Gabrielei mai spune că Gabriela nu se oprește aici, așa că în 2015 își dorește să devină din nou campioană națională, pentru a aduce acasă Aurul. „Gabriela luptă pentru ca să ajungă la Mondial. Este ambițioasă”, mai spune domnul Tihon.

PC: pentruea.md
PC: pentruea.md

Tot de la familia Tihon aflăm că Gabriela se antrenează la joc de dame câte 3 ore neîntrerupt, de 3-4 ori pe săptămână. Fata joacă tenis de masă și mai face și muzică: la pian, cântă perfect. Nu este de mirare că Gabriele are timp liber doar duminica, pentru că și în zilele de sâmbătă se dedică antrenamentelor.

Și doamna directoare a Școlii Primare, la care studiază Gabriela, ne-a confirmat că Gabriela este un copil foarte deosebit și talentat. „Părinții Gabrielei sunt foarte organizați și interesați de educația fetiței. Este un copil deosebit: prin aspect, felul de a explica, felul de a lucra în grup și de a încerca să-i convingă pe alți copilași. Este un lider foarte bun, emană căldură și zâmbește de fiecare dată cu gropițe în obraji”, ne-a mărturisit Aurelia Trifan. Tot de la doamna directoare aflăm că Gabriela este susținută și antrenată zilnic de către învățătoarea sa, Galina Leahu.

Cel care a antrenat-o pe Gabriela, pentru ca să obțină performanța la Mondială, a fost antrenorul său, Petru Botea, care deține grad didactic superior.

PC: pentruea.md
PC: pentruea.md

Gabriela a obținut o distincție specială și din partea autorităților de la Primăria Călărași, care au felicitat-o pe pentru Argintul obținut la Campionatul Mondial și i-au urat succese și în viitor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente