Lukașenko în Moldova: Țara mea are ce să vă propună

KP5A3978
Foto: PC: president.md

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, aflat într-o vizită oficială acum în Moldova, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele moldovean, Nicolae Timofti, că țara sa „are ce propune” Moldovei.

După ce reprezentanții Moldovei și Belarusului au semnat acorduri de colaborare în mai multe domenii, cei doi președinți au declarat că relațiile economice dintre cele două state sunt în ascensiune și, pe lângă sporirea livrării producției agricole, a tehnicii agricole și a troleibuzelor și autobuzelor belaruse, există și alte domenii care ar interesa cele două părți, precum ar fi infrastructura drumurilor, piața medicamentelor etc.

„Credeți-ne că avem ce vă propune”, a declarat Lukașenko, accentuând faptul că Moldova și Belarus pot colabora, în pofida faptului că prima a semnat Acord de asociere cu UE, iar a doua este membră a Uniunii Vamale, scie Ziarul Național.

Președintele belarus a ținut să spună că Republica Moldova ocupă locul cinci în topul schimburilor comerciale pe care țara sa le are cu statele CSI și și-a exprimat speranța că cele două părți „vor spori colaborarea în cadrul CSI”. În context, Alexandru Lukașenko l-a invitat pe Nicolae Timofti la următorul summit al CSI care va avea loc în curând la Minsk.

Referindu-se la embargoul rusesc impus produselor moldoveneşti, Lukaşenko a afirmat că moldovenii „nu trebuie să dramatizeze lucrurile”. „Trebuie să depăşiţi frica reorientării şi să căutaţi alte căi de ieşire din situaţie”, a dat sfaturi preşedintele belarus.

Nicolae Timofti i-a spus omologului său că Belarus este un partener important pentru Moldova și s-a arătat convins că țara noastră va putea colabora cu Belarus, respectând condițiile Acordului de Asociere cu UE.

Președintele moldovean i-a adus și un exemplu lui Lukașenko privind soluțiile pe care le găsesc producătorii moldoveni după embargourile impuse de Federația Rusă. „Unii nu au căutat să se plângă, ci să găsească soluții. Au chemat germanii în livada lor cu prune, s-au convins de calitatea acestora și aceștia au cumpărat toate prunele fără să aibă semnat un contract înainte”, e exemplificat Timofti.

Cei doi șefi de stat și-au mai exprimat speranța că înțelegerile încheiate astăzi în cadrul forumului oamenilor de afaceri moldoveni și belaruși vor da roade în curând.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente