Răspunsuri simple: Pădurarii nu se rătăcesc niciodată

DSC_0054
Foto: Dumitru Lazari. PC: Bloguvern.md

„Oameni simpli despre lucruri complicate” este o serie de interviuri marca Bloguvern, realizate cu oameni care lucrează în cele mai diverse domenii, oameni cu care ne întâlnim la fiecare pas, oameni pe care nu-i vedem, dar care ne fac viaţa mai comodă.

Dumitru Lazari este un pădurar de 54 de ani din Glodeni, care din copilărie a visat să urmeze această profesie.

Cum ați devenit pădurar?

Am vrut să am cal și pușcă. A fost un vis din copilărie, să fiu mereu liber. Pădurea îmi îndeplinea de fiecare dată această doleanță.

Cu ce se ocupă un pădurar?

Pădurarul este cel care păzește pădurea, în primul rând. El e străjerul ei. Pădurarul taie lemnul din pădure când este nevoie. Tot el este cel care plantează arbori în locul celor tăiați.

Cum decurge o zi din viața dvs.?

Începe cu probleme, cu foarte multe probleme. Întocmim planul de acțiuni pentru o zi și se începe munca.

Cum e să trăiești izolat de colectivitățile mari de oameni?

Fiind pădurar de 16 ani, am trăit în canton mult timp izolat de oameni. E bine. E mai liniștit. De parcă pe lume nu mai există altcineva.

Ce vă place cel mai mult și ce nu vă place în profesia dvs.? V-ați gândit vreodată să renunțați la această activitate?

Îmi place totul. Mai ales că sunt tot timpul în sânul naturii. O ascult și mă înțeleg cu ea. De fiecare dată cred că ea-mi răspunde la toate întrebările.

 

PC: Bloguvern.md
PC: Bloguvern.md

Ce animale vă plac? Dar arbori?

Îmi plac iepurii, căprioarele și câinii. Câinele e cel mai bun prieten al pădurarului. Dintre arbori îmi place cel mai mult stejarul. Stejarul e arborele dăinuirii noastre.

Ce credeți despre medicina tradițională? Spuneți-ne câteva rețete obținute din plantele din pădure.

De multe ori o folosesc. Cele mai bune sunt ceaiurile naturale. Te tratează de stres mai ditamai decât un psiholog. Eu strâng singur măceș, floare de tei și alte plante. Floarea de tei e bună împotriva răcelii.

Cum credeți, ar trebui permise construcțiile în păduri, să-și facă oamenii vile?

Din câte știu eu, nu se permit construcții în păduri, dar cred că cu permisiunea parlamentului s-ar putea. După mine, asemenea inițiative nu-s binevenite, pentru că pădurea-i un organism care nu iubește intrușii. Ea are un echilibru care nu trebuie atins sau distrus.

Cât de răspândit este braconajul în pădurile din Moldova? Ce animale se vânează cel mai mult şi cum luptați cu braconajul?

Nu știu care-i situația în pădurile din țară, dar cred că e similară cu cea de la noi. Se întâmplă câteodată ca oamenii să mai apese „întâmplator” pe trăgaci și să mai vâneze câte o căprioară, mistreț sau iepure. Luptăm alături de autorități cu aceste încălcări. Facem raiduri împreună cu poliția. Când ne ciocnim de un caz de vânare ilicită, îl punem pe responsabil să plătească conform legii o amendă de la 50 la 100 de unități convenționale sau să achite prejudiciu în mărime de 1.000 de lei. Totul diferă de la caz la caz.

Aveți copii? Unde merg ei la școală? Ce credeți despre reforma în educație?

Am 2 copii, un fiu și o fiică. Băiatul a trecut deja de școală. Lucrează la firma Renault din România. Acolo și-a făcut studiile. Fiica s-a dus după frate. Învață la politehnică în România. Eu știu că și la noi se face carte, dar școlile de peste graniță cred că-s mai puternice. Reformele pe care acum le implementează conducerea vor da roade, doar că mai târziu.

 

Dumitru Lazari. PC: Bloguvern.md
Dumitru Lazari. PC: Bloguvern.md

Care sunt problemele majore ale satelor din Moldova?

Cea mai mare problemă a satului moldovenesc e că nu-s oameni. Lumea e plecată peste hotare la câștig. Mulți dintre cei rămași nu au pregătirea necesară pentru a asigura toate serviciile de care sunt nevoie cel mai mult în sat.

Există punct medical în sat? Cum funcționează?

În sate majoritatea punctelor medicale trebuie renovate, deși cunosc localități prin apropiere în care s-au făcut reparații bune și unde lucrează medici buni. Totuși în sat punctul medical îți oferă o foiță de la medicul de familie, după care trebuie să mergi la oraș să afli ce ai, apoi să te tratezi.

Dacă ați fi ministrul Mediului, ce ați schimba în primul rând?

Asigurarea cu apă potabilă a populației. Apa noastră trebuie epurată.

Care e problema cea mai mare a pădurilor Moldovei?

Tăierile ilicite e cea mai mare problemă. Nu ar fi atât de greu, dacă copacii ar fi tăiați de niște derbedei, dar de multe ori cei care taie copaci sunt niște oameni amărâți, care pur și simplu nu au cu ce se încălzi iarna. Ce să facă atunci pădurarul? Să-l tragă la răspundere pe sărmanul om? Să rămână cu paguba și să răspundă el în fața șefilor?

Primăvara Chișinăul este plin de puf de la plopi, care provoacă alergie. Ce copaci ar trebui să sădim pentru a evita această incomoditate?

D-apoi sunt plopi fără puf. Plantăm de aceștia și problema-i rezolvată. Dar se poate sădit și castanul, teiul, stejarul. Aceștia sunt arbori care ar oferi un aspect estetic orașului.

 

PC: Bloguvern.md
PC: Bloguvern.md

După ce principii și cât de des se reînnoiește pădurea? Ce copaci se sădesc în locul celor tăiați?

Pădurea se reînnoiește în dependență de ce specie de arbori sunt în ea. Salcâmul e bătrân la 25 de ani, stejarul la 125 de ani. De multe ori nu poți sădi pădure în locul celei vechi, pentru că salcâmul de exemplu, e înrădăcinat și e foarte greu de-l scos.

De ce pădurarii nu se rătăcesc în pădure? Dacă vă rătăciți, ce faceți?

Pentru că o cunosc în lung și-n lat ca pe o poezie, adică pe de rost. Dacă se rătăcește un pădurar, atunci doar într-o pădure străină. De fiecare dată el este atent la semnele care îl vor ajuta să se descurce. Dar pădurile noastre nu sunt atât de mari ca să te rătăcești în ele.

Se zice că profesia de pădurar este una bine cotată și este foarte greu să te angajezi ca pădurar. E adevărat? Cum credeți, de ce?

E cotată. Foarte mulți doresc să devină pădurari pentru că cred că toată ziua te plimbi prin pădure. Când dau de greu, mulți renunță după un an sau doi. A fi pădurar e o vocație!

Ce faceţi cu cei care lasă mizerie în pădure după ce se odihnesc?

Dacă-i prindem pe răufăcători, îi punem să facă curățenie, altfel, facem noi după dânșii curat.

Ce ar putea moldovenii să preia de la europeni?

Ar putea prelua foarte multe lucruri, câtă frunză și iarbă… Dacă vorbim tot de pădurărie, atunci europenii luptă mai crâncen cu braconajul și la dânșii vânatul e o ramură bine dezvoltată. Încă un lucru pe care ar trebui să-l învățăm de la europeni este să nu distrugem pădurea. Ei nu-i place să fie umblată.

 

Dumitru Lazari. PC: Bloguvern.md
Dumitru Lazari. PC: Bloguvern.md

Cine trăiește bine în Moldova? Ce le lipsește moldovenilor ca să trăiască bine?

Bine trăiesc politicienii și oamenii de afaceri. Moldovenilor le lipsește credința-n ziua de mâine și bani!

Președinte poți deveni la 40 ani. La ce vârstă poate deveni o persoană pădurar?

Poți deveni de la 18 ani. Au fost și de aceștia care și-au preluat meseria de la părinți.

Care e cel mai frumos loc pe care l-ați vizitat? Unde aţi vrea să călătoriți?

Cele mai frumoase locuri sunt în pădure și la Curtea de Argeș în România. Aș vrea totuși să vizitez Ungaria. Mi-am făcut serviciul militar acolo și sunt curios cum s-a schimbat această țară peste ani.

Ce calități apreciați la o femeie? Dar la un bărbat?

O femeie trebuie să fie frumoasă, onestă și harnică. Un bărbat trebuie să fie puternic.

Ce politician vă place și de ce?

Îmi place Vlad Filat. El duce o politică de europenizare.

 

PC: Bloguvern.md
PC: Bloguvern.md

Există semne în pădure care arată că vara va fi călduroasă sau iarna friguroasă, de exemplu? Cum le descifraţi?

D-apoi cum să nu existe? Iată salcâmul a înflorit a doua oară, deci toamna va fi lungă și iarna grea. Dacă înflorește mărul, la fel.

Din ce surse vă informați de obicei şi ce emisiuni vă plac mai mult?

Mai mult de la televizor. Îmi place mult emisiunea „Baștina” de la Moldova 1.

Ce credeți despre embargoul impus de Rusia la importul de fructe și legume? Ce ar trebui să facă producătorii moldoveni pentru a depăși această situație?

Embargoul ține doar de politică. Fructele noastre-s bune. Ele-s crescute cu tehnologii avansate, în ultimii ani. Antreprenorilor nu le rămâne nimic, doar să caute alte piețe de desfacere.

Din pădurile din România se exportă ciuperci, afine, mure, fragi etc. La noi există asemenea practici? Se exportă ceva din pădure?

Din pădurile noastre se exportă măceș, floare de tei şi mere. Toate sunt colectate de pădurar.

Au existat cazuri de incendii în pădure? Care au fost cauzele?

Au fost incendii, mai ales primăvara și toamna târziu, când pădurea-i uscată. Factorul uman le cauzează. De multe ori o țigară nestinsă sau cenușa unui rug arde jumate de pădure.

 

Dumitru Lazari. PC: Bloguvern.md
Dumitru Lazari. PC: Bloguvern.md

Recent a fost aprobată legea anti-fumat, care, printre altele, va interzice fumatul în locurile publice. Care este atitudinea dvs. față de această lege?

Eu sunt de acord. Nici eu nu fumez. Ș-apoi de ce viciul tău trebuie să otrăvească pe alții?

Se discută că ar fi bine ca femeile să fie promovate mai mult în politică. Ce credeți despre această inițiativă?

Trebuie promovate femeile, mai ales ale noastre. Femeia-i mai loială, e mai blândă, e mai mamă, cum s-ar zice. Aici la acest canton, acum câțiva ani, a fost pădurar o femeie. Era o femeie care putea ține piept oricărui bărbat, de aceea cred că și în politică femeile sunt foarte capabile.

Dacă ați avea ocazia să zburați în cosmos, ce arbori ați sădi acolo?

Stejarul, molidul ori bradul.

În opinia dvs., ce trebuie de făcut ca moldovenii plecați peste hotare la muncă să se reîntoarcă acasă?

Statul trebuie să creeze locuri de muncă.

Ce vis aveți?

Copiii să-mi fie sănătoși!

 

PC: Bloguvern.md
PC: Bloguvern.md

Ce artiști vă plac? Ce fel de muzică ascultați?

Îmi place formația „Nemuritorii”. Ei cântă despre pădure. Îmi mai place Sofia Rotaru.

Ce este dragostea?

E iubire și dăruire.

Mai multe interviuri din cadrul proiectului „Oameni simpli despre lucruri complicate” puteți găsi pe Bloguvern, semnate de Elena Guțu. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente