Un român venit recent din Nigeria este suspectat de ebola

Ebola-virus-pink-jpg
Foto: PC: click2houston.com

Un bărbat suspectat că este infectat cu virusul Ebola va fi transferat, duminică, de la Spitalul Judeţean din Ploieşti la Bucureşti. Rezultatul analizelor privind posibila infectare cu virusul Ebola a bărbatului va fi cunoscut în maximum o săptămână. Bărbatul, care a fost în Vama Veche după întoarcerea din Nigeria, şi persoanele cu care a intrat în contact vor fi supuse unei anchete epidemiologice.

Autorităţile au declanşat o anchetă epidemiologică în cazul bărbatului suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmând să fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact după revenirea în ţară, informează Mediafax.

Conform procedurilor în astfel de cazuri, pacientul a fost izolat şi transferat în condiţii speciale de siguranţă de la Spitalul Judeţean Ploieşti la Institutul Matei Balş din Capitală. Reprezentanţii autorităţilor sanitare îi vor solicita bărbatului să facă o listă a persoanelor cu care a intrat în contact de la revenirea în ţară.

Bărbatul suspect de Ebola le-a spus, duminică, medicilor din Ploieşti că, după întoarcerea din Nigeria, a fost în vacanţă la Vama Veche şi că a început să se simtă rău în urmă cu trei zile.

Potrivit unor surse medicale, bărbatul de 51 ani suspect de Ebola s-a prezentat, duminică dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, unde, în primă fază, nu a spus că a fost în Nigeria, ci doar că a fost în vacanţă la Vama Veche şi că în urmă cu trei zile a început să se simtă rău.

„Cel puţin în cursul zilei de astăzi nu va fi permis accesul vizitatorilor în spital. Noi am dezinfectat imediat spaţiul în care pacientul a fost primit şi acesta nu a intrat în contact cu alţi bolnavi, însă este o măsură de precauţie”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Ploieşti.Probele pentru analizele de laborator vor fi recoltate imediat după ce bărbatul va fi adus la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

Medicii iau în calcul şi ca bărbatul să fie suspect de malarie, în condiţiile în care, până în prezent, nu a făcut febră.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, dr.Victor Olsavszky, a declarat vineri că Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a fost desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România.

Tot vineri, Ministerul Sănătăţii informa că probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acţiona în cazul apariţiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de acest tip.

Epidemia de Ebola trebuie considerată o „urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”, a subliniat OMS.

Această epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este cea mai importantă şi cea mai gravă din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferinţă de presă directoarea generală a OMS, doctorul Maragaret Chang.

Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente