Sculptorului Lazăr Dubinovchi îi va fi în curând inaugurată o placă memorială, pe data de 7 august a anului curent. Deschiderea monumentului va începe la ora 15:00, pe adresa strada Ștefan cel Mare, 132, la intersecția cu strada Vlaicu Pârcălab.

Inițiativa de a comemora cinstea personalității a venit mai mult de 10 ani în urmă, încă în 2003, din partea Consiliului Municipal Chișinău, informează Actualități. Și iată că datorită Comunității Evreești din Republica Moldova instalarea plăcii va deveni posibilă.

Lazăr Dubinovschi (1910 – 1982) este un sculptor portretist, autor al numeroaselor obiecte culturale de mare valoare, ce s-a născut și a trăit toată viața sa pe pământul moldav.

Printre creațiile sale se consideră: monumentul lui Grigore Cotovschi, o serie de busturi ale clasicilor literaturii românești (Vasile Alecsandri, Gheorge Asachi și Constantin Negruzzi), monumentul în cinstea eliberării fasciste, ș.a.

Monumentele lui Lazăr Dubinovschi au devenit o latură indispensabilă a patrimoniului Chișinăului, și ocupă pozițiile de onoare în muzeele orașelor București, Moscova, Sankt Petersburg și a altor din diverse țări ale lumii.