(doc) Codul Educaţiei a fost votat în lectură finală

DSC8982
Foto: PC: Jurnal de Chișinău

Parlamentul a votat în lectură finală Codul Educației din Republica Moldova. Pentru proiectul Codului au votat 55 de deputaţi, fracţiunea PCRM pronunţându-se împotriva documentului.

Codul Educației propune o nouă abordare a educaţiei şi vine să modernizeze sistemul de învăţământ în contextul integrării europene şi al Procesului de la Bologna. Potrivit Codului, învăţământul va fi obligatoriu până la vârsta de 18 ani, va începe cu ciclul întâi preşcolar – grupa pregătitoare şi finalizează cu învăţământul liceal sau învăţământul profesional tehnic. Învăţământul pentru copiii şi elevii cu cerinţe educaţionale speciale va fi gratuit la toate etapele, se va organiza în instituţii de învăţământ general, în instituţii de învăţământ special sau prin învăţământ la domiciliu, transmite IPN.

Conform amendamentelor propuse pentru lectura finală, educaţia ante-preşcolară se va realiza în familie, care beneficiază de finanţare de la bugetul public naţional.De asemenea, la solicitarea părinţilor, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza educaţia ante-preşcolară cu finanţare de la bugetele locale.

A mai fost acceptat amendamentul ca cel puţin un director adjunct, responsabil de procesul educaţional, va trebui să aibă studii pedagogice.

Un alt amendament acceptat prevede că vor putea exista doar instituţii de stat pentru studierea medicinii, nu şi instituţii private.

Prezentul Cod intră în vigoare la începutul anului de studii din anul publicării.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente