(foto, video) Drama tinerei Miss Soroca: Dispărută și găsită după 17 ani de căutări

miss3 (1)
Foto: Olga Preida - Miss Soroca 2014 PC: shock.md

Timp de 17 ani, o tânără a figurat la rubrica „dispăruți fără veste” în evidențele Poliției din orașul Minsk, Belarus. Fata care are la moment 21 de ani, în tot acest timp, a fost crescută de o familie de romi din orașul Soroca, de la vârsta de 4 ani, sub numele de Maria. Fata a fost găsită, iar la moment se află alături de rudele ei biologice.

La sfârșitul lunii iunie, Inspectoratul de poliție Soroca a intrat în posesia unor informații operative, precum că în orașul Soroca, într-o familie de etnie romă, locuiește o tânără de 21 de ani, pe nume Maria, care ar fi de origine slavă. S-a presupus că fata ar fi fost răpită în 1997 de la o familie din orașul Caunas, Republica Letuania.

În urma cercetărilor polițienești s-a stabilit că tânără locuiește în orașul Soroca, într-o familie de etnie romă, cu tatăl, fratele și bunica sa. Din spusele fetei mamă nu a avut.

 

PC: shock.md
PC: shock.md

În luna martie curent, bunica fetei a decedat, nu înainte de a-i spune că nu este nepoata ei biologică, dar a fost procurată de la o persoană pe nume Lora (Larisa) contra unor cercei din aur și o sumă bănească. Fata își amintește că avea în copilărie alt nume, Olga.

Ca urmare a acțiunilor speciale de investigație, s-a stabilit că, organele de drept din Republica Belarus au anunțat în căutare, în septembrie 2007, o cetățeancă născută în 1993 care corespunde descrierilor fetei domiciliate în orașul Soroca, Republica Moldova.

 

PC: EVZ.md
PC: EVZ.md

Totodată, polițiștii moldoveni au însoțit tânără la Minsk, unde a fost efectuată o expertiză genetică în baza mostrelor biologice a presupușilor părinți care locuiesc în Republica Belarus. La 7 iulie, curent, expertiza genetică a confirmat faptul că tânără din orașul Soroca, Republica Moldova și fetița dispărută în orașul Minsk, Belarus 17 ani în urmă sunt una și aceeași persoană.

În cadrul cercetărilor polițienești s-a stabilit, că în vara anului 1997 în timp ce tatăl fetei era plecat de acasă, mama acesteia a fost agresată de propriul tată, adică bunicul fetei, care consuma frecvent băuturi alcoolice. În asemenea cazuri, mama cu fiica obișnuiau să se refugieze la gara de trenuri din orașul Minsk. La gară, mama cu fiica au făcut cunoștință cu un cuplu de etnie romă, pe nume Vasile și Larisa, care s-au oferit să-i ajute și le-au propus să meargă cu dânșii în Republica Moldova.

 

Olga Preida - Miss Soroca 2014 PC: shock.md
Olga Preida – Miss Soroca 2014 PC: shock.md

Mama fetei a fost de acord. Cu actele la mână, aceasta a părăsit hotarele țării împreună cu fiica, biletele la tren spre Chișinău fiind procurate de cei doi necunoscuți. Ajungând în orașul Chișinău toți patru s-au deplasat la Cojușna, unde locuiau Vasile cu Larisa. Aici, actele de identitate ale femeii și fiicei sale au fost luate cu forța, iar periodic cele două erau duse în Capitală și impuse să practice cerșitul. În una din zile, când femeia lipsea de acasă, fiica sa a dispărut în circumstanțe neclare. Mama a încercat să-și caute fiica, însă căutările s-au soldat cu eșec. Ulterior, aceasta s-a întors în Belarus, fără acte, cu un transport de ocazie.

La moment, tânără se află în Belarus, alături de rude și își perfectează actele de identitate.

În primăvara acestui an tânăra, a participat în cadrul concursului “Miss Soroca – Capitala Tineretului 2014”, unde a fost desemnată drept câștigătoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente