Lucrările de restaurare a Cetăţii Soroca vor continua până în 2015. Conform proiectului iniţial, redeschiderea cetăţii trebuia să aibă loc până în luna mai 2014.

Directorul complexului muzeistic, Nicolae Bulat, a declarat pentru IPN că lucrările au fost amânate din cauza iernii lungi, în care restauratorii nu au putut să lucreze. „Nu este nicio problemă, contractul prevede o amânare de timp, lucrările de restaurare sunt migăloase şi necesită timp să înlături ciuperca care strică piatra. Între timp, au mai fost alocate nişte fonduri. Guvernul ne-a mai dat 4 milioane de lei pentru restaurarea străzilor din jurul cetăţii. Deşi în buget erau prevăzuți 8 milioane de lei pentru infrastructura străzilor, aceste costuri nu acopereau şi porţiunea din jurul cetăţii. Va fi frumos, ca în occident”, a dar asigurări directorul complexului.

Totodată, beciurile care se risipesc, acoperişul şi drumul de strajă vor fi reparate. Câţiva copaci vor fi taiaţi pentru a conferi un nou aspect şi parcului din preajma fortăreţii. Potrivit proiectului, fortăreaţa va fi restaurată parţial, iar pe teritoriul acesteia vor fi construite două case medievale unde se vor vinde vin şi plăcinte. În plus, vor fi amplasate şi câteva buticuri din lemn pentru comercianţii de suvenire.

Potrivit publicației Observatorul de Nord, noul termen pentru redeschidere este 18 mai 2015. Muncitorii au efectuat până acum lucrări de consolidare a turnurilor și de injectare a cimentului în structura zidăriei, totodată au amenajat bolțile paraclisului, din cărămidă de format medieval, produsă la Sighișoara.

Pentru antreprenorul care efectuează lucrările de restaurare, compania românească “Iasicon”, cetatea Soroca este a doua fortăreață, după ce au lucrat şi la cetatea Neamț. „Ca tehnologii aplicate sunt cam aceleași, spune inginerul Mihai Macovei, administratorul afacerii de la Soroca. Materialele diferă puțin, folosim în special piatră locală. Grinzile pentru acoperiș sunt aduse din România, căpriorii de 12 metri lungime sunt de stejar. Vom folosi în curând şi aproape 80 de mii de bucăți de șindrilă”, continuă el.

Datorită devierilor cursului la Euro, pe parcursul implementării proiectului s-au format economii de vreo 6 milioane de lei. „Conform acestui proiect urma să restaurăm și să acoperim două turnuri. Celelalte trebuiau a fi lăsate pentru etapa următoare. Dar fiindcă avem aceste economii, am hotărât să le investim tot în cetate. Pentru a o proteja de vânturi și ploi, dar și ca să arate frumos, am hotărât ca și celelalte trei turnuri ce rămân să fie acoperite. Deci, banii vor fi utilizați pentru acoperirea lor și aducerea crenelurilor la cota finală, adică restaurarea lor”, spune Tatiana Robu, managerul proiectului.

Cetatea Soroca a fost construită în secolul al XV-lea şi nu a mai fost restaurată de mai bine de 40 de ani.

Menționăm că, restaurarea Cetăţii Soroca se face în baza Proiectului european Bijuteriilor Medievale, din care mai fac parte şi fortăreţele din Hotin şi Suceava din România. Cetatea Soroca a fost închisă pentru restaurare în august 2013.