Anatolie Golovco: Nu sacrificați studiile de dragul unui salariu mic în timpul studenției

anatol5
Foto: Anatolie Golovco, fondatorul proiectului hartamd.com PC: Facebook

Anatolie Golovco este un tânăr în vârstă de 30 de ani, care lucrează în calitate de arhitect integrator în cadrul unei companii din Republica Moldova. Tânărul a absolvit Universitatea Tehnică și a descoperit pasiunea sa pentru domeniul IT la vârsta de șase ani.

„M-am născut într-o familie de ingineri. Am crescut în mediul acesta de inginerie și de dezvoltare continuă. Primele mele șase linii de cod le-am scris la 6 ani”, a recunoscut Anatolie.

Profesoara de informatică i-a fost mereu alături și l-a ajutat să își dezvolte abilitățile în acest domeniu. „Aveam un profund respect față de ea, pentru că nu era doar un om care s-a reprofilat dintr-un domeniu în altul. Ea chiar a studiat domeniul informaticii. Nu am avut nota 10 la acest obiect. Era o metodă de predare a acesteia”, a subliniat Golovco.

După ce a studiat în cadrul Universității Tehnice din Moldova, tânărul a plecat în Franța. „Am fost bursier a Guvernului francez și bursa era foarte motivantă, de 773 de euro”, a spus el.

S-a întors din Franța și s-a angajat în cadrul unei companii din Moldova. A început a munci pentru un salariu de 700 de lei. Ulterior, salariul său a crescut considerabil. „La un moment dat, doar din impozitele pe care le plăteam din salariul meu putea fi plătit un angajat al statului”, a recunoscut tânărul.

Tânărul a recunoscut că are timp și pentru alte activități, nu doar cele din domeniul IT. „Din specificul job-ului precedent am călătorit foarte mult. Am fost peste ocean de două ori. Practic, toate țările din Europa le-am vizitat. Atunci când călătorești mult poți să îmbini acest lucru și cu alte activități. Până în anul 2007 am avut un hobby: cartografierea. Am încercat să fac o hartă foarte bună a Republicii Moldova. Ultimul hobby care va fi greu de atins este aviația civilă. Tind să am licență de pilot”, a precizat băiatul.

Anatolie are și câteva sfaturi pentru studenții din Republica Moldova. „Nu sacrificați învățământul de dragul unui salariu mic în timpul anilor de studenție. Este motivant să primește câteva sute de euro la vârsta de 18 ani, dar încercați să faceți față tentațiilor. Investiți timp și efort în învățare. Acest lucru vă va oferi posibilitatea de a avea creștere constantă a salariului”, a conchis Anatolie.

Campania de promovare a Carierei IT încurajează tinerii să opteze pentru studii în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, oferindu-le repere clare privind beneficiile și oportunitățile reale care pe care le poate asigura activitatea în acest sector.

Inițiativa este realizată de Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului prin intermediul Programului de Granturi pentru anul 2014, Proiectului USAID CEED IIAgenţiei Austriece pentru Dezvoltare (ADA), din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, sub patronajul Ministerului Educației al Republicii Moldova. Partener al campaniei: UNIMEDIA. Partener media online: Simpals.

Alăturați-vă grupului „Aleg Cariera în IT” pe Facebook, unde membrii vă vor informa și îndruma despre oportunitățile IT din Moldova și de peste hotare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente