La Chișinău va avea loc premiera filmului dedicat cuplului Doina şi Ion Aldea-Teodorovici

658x0_ion-doina
Foto: PC: Timpul.md

OWH Studio va prezenta în această săptămână premiera filmului documentar “Te iubesc, Ion și Doina”, o producție în regia Leontinei Vatamanu. Proiecția filmului va avea loc în perioada când tradițional ar fi avut loc Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF.

Premiera oficială a documentarului va avea loc pe 5 iunie, ora 19:00, în sala cinematografului ODEON. Publicul larg este așteptat în fața marelui ecran pe 6 iunie la aceeași oră, iar în eventualitatea unor solicitări din partea spectatorilor, programul de proiecții va fi extins pe 7 iunie.

Regia, scenariul și montajul documentarului sunt semnate de Leontina Vatamanu, producția de Virgil Mărgineanu, grafica Petru Postolchi, post-producție Ghenadie Pripa, imagine Marin Iliuț.

“Te iubesc, Ion și Doina” este un documentar în care a trebuit să încapă două vieţi scurte şi o întreagă veșnicie pentru care s-au născut cei doi – multă iubire, mult zbucium și sacrificiu”, mărturisește regizoarea filmului, Leontina Vataman. O poveste despre iubire, în toate formele ei, și nemurire. Un film dedicat celor care poartă dorul și păstrează vie amintirea legendarului tandem, Ion și Doina Aldea -Teodorovici.

Filmul durează 100 de minute și a fost realizat cu suportul AO “Două Inimi Gemene”, al Primăriei Municipiului Chișinău, al Ministerului Culturii și Guvernului Republicii Moldova.

Legendarul cuplu Aldea Teodorovici au decedat în urma unui tragic accident rutier de pe șoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Mașina în care se deplasau Ion și Doina spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România.

Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională. Înmormântarea lui Ion și Doina Aldea Teodorovici a avut loc la 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central Ortodox din municipiul Chișinău. O asemenea mulțime n-a mai fost adunată de la proclamarea independenței.

Anul 2012 a fost declarat de Parlament anul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente