(foto) Noul cuibușor de ii al festivalului IA Mania este satul Holercani din raionul Dubăsari

iamania18
Foto: Vorbind cu profesoara de limbă română din Holercani

Sâmbătă, 21 iunie, în satul Holercani din raionul Dubăsari va avea loc o nouă ediție a festivalului IA Mania. Pentru a vedea cum decurg pregătirile, ce înseamnă Holercani și ce putem găsi acolo, împreună cu mai multe persoane din media, echipa #diez a fost să inspecteze locul.

IA Mania este o sărbătoare a tradițiilor ce cuprinde prezentări de modă, expoziții meșteșugărești și artizanale, târg gastronomic, ateliere tematice, un concert folcloric, iar la ediția din 2014, vor fi un fel de discuții TEDx, cu tineri designeri din România și Moldova, despre cum poți transforma tradițiile într-o afacere. Atelierul, simbolic se va numi: Podul de Flori.

[Vedeți aici poze de la ediție din 2013 a IA Mania]

 

Vorbind cu profesoara de limbă română din Holercani
Vorbind cu profesoara de limbă română din Holercani

Despre locul unde va avea loc IA Mania – Holercani

Profesoara de limbă română și șefa de studii din sat ne-a povestit mai multe legende de unde provine denumirea de Holercani.

 

Bun venit în Holercani
Bun venit în Holercani

Una dintre legende spune că pe timpul epidemiei de holeră o locuitoare din Holercani a reușit să găsească leacul împotriva holerei ceea ce a și stat la baza denumirii satului. Altă versiune spune că negustorii din Ucraina, când duceau gorilcă pe la târguri, se opreau pe malul Nistrului și, uneori, vindeau toată băutura în sat. Astfel, de la Horilcă s-a ajuns la Holercani.

În Holercani putem găsi cel mai mare cot al râului Nistru. Echipa #diez crede că acolo poate fi ușor construită un fel de Coastă de Azur.

Satul Holercani este o localitate în raionul Dubăsari, situată la 47.3119° latitudine nordică, 29.0688° longitudine estică și la altitudinea de 156 metri față de nivelul mării. Această localitate este în administrarea or. Dubăsari. Conform recensământului din anul 2004 populația este de 2522 locuitori. Distanța directă până în or. Chişinău este de 37 km.

99,52% din populație sunt români/moldoveni, iar cele mai populare nume de familie sunt: Sandu, Porubin, Sîrbu și Cîrnaț. De aici vine atât Andrei Porubin cât și Teo Cîrnaț, persoane cu care satul foarte mult se mândrește.

 

Persoana care ne-a cântat imnul satului Holercani
Persoana care ne-a cântat imnul satului Holercani

Locuitorii din Holercani ne-au spus că satul este bun la toate lucrurile care se încep cu litera F: Fanfară, Fotbal și Festivalul IA Mania.

Unde va avea loc festivalul IA Mania

Ca orice sărbătoare dintr-un sat, festivalul IA Mania va avea loc pe stadion. Acesta este încăpător, are și un teren de mini-fotbal, care va fi folosit ca loc de joacă pentru copii.

Cam așa arată acum stadionul (vezi pozele de mai jos), însă organizatorii promit că iarba va fi cosită, iar terenul va fi amenajat astfel încât să răspundă oricăror capricii legate de apă, WC sau loc pentru stat la soare.

 

iamania16
Intrarea pe stadion
iamania15
Partea dreaptă a stadionului
iamania14
Stadionul partea centrală
iamania12
Partea stângă a stadionului și terenul de mini-fotbal

Ce se poate vedea în Holercani?

#1. Discoteca a.k.a Casa de Cultură.

În interior au un sistem audio bun și tobe. Spațiul este destul de încăpător pentru organizarea diferitor concerte. Se spune că satele din vecinătate vin aici pentru a asculta concerte de jazz și acustice.

 

În rând la discotecă
În rând la discotecă
Casa de cultură în interior
Casa de cultură în interior

#2. Drumul spre Nistru

Pe drumul principal din Holercani vedem cele mai importante instituții din sat, dar cel mai important e că la capătul drumului se află cărarea spre râul Nistru, unde poate fi făcută plajă.

 

Pe malul Nistrului
Pe malul Nistrului

#3. Peștera în care s-au adăpostit oamenii

Cândva, pe timpurile grele de război, toți locuitorii se adăposteau în această peșteră, lungă de vreo câțiva kilometri. Se spune că ar fi un spațiu perfect pentru a cultiva ciuperci.

 

Intrarea în peșteră
Intrarea în peșteră
iamania9
Inscripția de la intrare
iamania7
În peștera din Holercani

#4. Biserica Sf. Nicolae 

Biserica acum e pe malul râului Nistru și spre marea surprindere a locuitorilor aceasta nu suferă niciodată din cauza inundațiilor. Cândva, lăcașul sfânt se afla în centrul satului. În urma unei mari inundații, când Nistru și-a ieșit din matcă și a acoperit jumate de sat, apa s-a oprit chiar în fața bisericii. Se spune că dacă înoți pe sub apă în zona Holercaniului există pericolul să cazi într-una din fântânile satului inundat.

 

iamania6
Urmărind ce se petrece în Biserica din Holercani
iamania5
Altarul Bisericii din Holercani
iamania4
Preotul născut în Holercani și care deja e preotul satului de 10 ani. Știe toată istoria bisericii din sat
iamania3
Desene murale din interiorul bisericii din Holercani

IA Mania din 21 iunie 2014

 

Nata Albot povestește cum va arăta festivalul IA Mania
Nata Albot povestește cum va arăta festivalul IA Mania

Nata Albot, una din organizatoarele festivalului IA Mania, spune că vrea să scoată evenimentele frumoase din oraș și să le aducă la țară, pentru ca cetățenii să redescopere locurile pline de cultură și tradiții pe care le avem. Așa că Nata, încurajează oamenii să-și ia corturile și să rămână pe terenul stadionului până pe 22 iunie.

Doritorii se vor putea caza în satul Holercani cu ajutorul proiectului Hai la țară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente