Dorin Recean: Vladimir Maiduc se răzbună pe MAI deoarece nu a primit grad de general

recean
Foto: Ministrul MAI, Dorin Recean PC: Facebook/ Dorin Recean

În urma publicării din 7 mai, a interviului fostului șef al securității interne a MAI, Vladimir Maiduc, în care acesta spunea că Andrei Baștovoi a fost închis pe nedrept, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean a scris o explicație pe pagina sa oficială de Facebook, în care spune că Vladimir Maiduc vrea doar să se răzbune.

„Pe un portal a fost publicat un interviu cu fostul șef al Direcției Protecție Internă și Anticorupție al MAI, Vladimir Maiduc. Țin să aduc unele clarificări vizavi de declarațiile sale, multe din care sunt vădit false și denotă dorința de a se răzbuna prin atacuri la persoană.

Vladimir Maiduc a plecat din minister supărat, după ce condiția sa de primi grad de general a fost refuzată de mine personal. Refuzul a fost datorat atât imposibilității legale – funcția deținută de Vladimir Maiduc nu intră în lista celor pentru care se acordă acest grad, dar mai mult s-a datorat rezultatelor activității subdiviziunii sale, care le evaluez drept mult sub așteptări.

Cu excepția cazului din februarie 2013, când SPIA a reușit documentarea unei scheme prin care 15 polițiști au fost reținuți, subdiviziunea dlui Maiduc se ocupa de cazuri minore, izolate și de interferența în operațiunile altor subdiviziuni. Nemulțumirea legată de activitatea dlui Maiduc era datorată de predilecția sa pentru activități operative de impact mic și caracter dubios.

Această evaluare este susținută și de percepția cetățenilor: cu toate că am crescut simțitor încrederea cetățenilor atât în MAI, cât și în poliție, percepția corupției poliției a rămas la același nivel în ultimul an: 46,0% în mai 2013, 45,9% în decembrie 2013.

După plecarea lui Maiduc, cazurile de contracarare a corupției în rândul polițiștilor prin rețineri în flagrant, în colaborare cu CNA și Procuratura Anticorupție s-au dublat. În a doua jumătate a lunii mai, ministerul, cu coordonare din partea SPIA inițiază o serie de acțiuni orientate pe eliminarea situațiilor corupționale, care includ dotarea polițiștilor cu camere de filmat, crearea unui număr scurt anticorupție, o campanie informațională pentru descurajarea cetățenilor de a oferi mită și alte acțiuni despre care vom comunica.

În ce privește acuzațiile aduse de dl Maiduc, ele sunt false și se înscriu în campania, începută de comuniști, de denigrare a reformei MAI. Țin să menționez că am solicitat de la partenerii de dezvoltare un audit internațional pentru a verifica toate procurările efectuate de MAI în perioada în care sunt ministru. Este principial pentru mine ca cetățenii Republicii Moldova și donatorii externi să se convingă că acestea au fost efectuate corect.

Atât canalul mass-media selectat, cât și anecdotele cu verișori de politicieni mă fac să cred că Vladimir Maiduc tinde să-și continue cariera în domeniul politic. Îmi pare rău că a decis să se implice în campania electorală prin atacuri murdare contra reformei Ministerului Afacerilor Interne.

Într-un fel astfel de reacții mă asigură de cursul corect al reformei – se confirmă zicala că atunci când calci într-un mușuroi – ies furnicile.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente