10 cele mai răspândite minciuni despre Zona de Liber Schimb

collage
Foto: Adevărul despre Integrarea Europeană

Cu ocazia marcării Zilei Europei în Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a lansat buletinul informativ „Obiectiv european: Să vorbim despre Europa”. Scopul acestuia este de a prezenta, într-o manieră accesibilă tuturor cetăţenilor R. Moldova, informaţii despre procesul de integrare europeană a ţării noastre, în special, liberalizarea regimului de vize, Acordul de Asociere RM-UE, Zona de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător.

În primul său număr, buletinul informativ „Obiectiv european: Să vorbim despre Europa” spulberă cele mai răspândite minciuni despre Zona de Liber Schimb. Iată care sunt acestea:

1. Minciună: Fostele țări socialiste, care au aderat la UE, au avut doar de pierdut

6616_Wine_Day_Moldova-720x480

Adevăr: Toate țările care au dezvoltat relații economice strânse cu UE după 1990 au avut de câștigat. Și-au dezvoltat economia, infrastructura, agricultura, sistemul medical și cel de educație, beneficiind de sprijinul financiar al UE. Astăzi, în oricare dintre țările UE, standardele de viață și nivelul de trai sunt de câteva ori mai mari decât în Moldova sau în statele Uniunii Vamale. Bunăoară, în România, care a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, PIB-ul pe cap de locuitor estimat pentru anul 2014 este de 17.004 dolari. Iar în Croația, cea mai tânără membră a Uniunii, aderând la 1 iulie 2013, această cifră constituia 18.314 dolari.

 

2. Minciună: Se vor scumpi produsele alimentare și medicamentele

commerciante-piata-centrale-chisinau-marzo-2010

Adevăr: Preţurile – fie la produse alimentare, fie la medicamente – depind, în mod direct, de costurile de producţie și de taxele instituite la importul acestora. Odată cu instituirea Zonei de Liber Schimb dintre Republica Moldova și UE, respectiv odată cu intensificarea concurenței și cu eliminarea graduală a tarifelor vamale, preţurile inevitabil vor scădea. Producătorii eficienţi vor putea să facă faţă concurenței, iar consumatorul moldovean merită preţuri mai mici și calitate mai bună, lucru posibil numai atunci când există o diversitate mai mare de producători și de produse.

 

3. Minciună: Uniunea Europeană va transforma mii de agricultori în șomeri

terenuri-agricole

Adevăr: În politicile agricole ale UE, la fel ca și în Acordul de Asociere, nu există o limită numerică pentru cei care pot munci în domeniul agricol. Scăderea continuă a numărului de angajaţi în agricultură în Europa s-a datorat nevoii de rentabilizare a sectorului; în plus, aceasta depinde de strategiile și de obiectivele fiecărei ţări.

 

4. Minciună: Moldovenii nu vor mai putea intra liber în Rusia și nici munci acolo

DG3_7836

Adevăr: Republica Moldova nu trebuie să aleagă între Europa și Rusia. Drumul european al Moldovei nu înseamnă ruperea relațiilor cu Estul. Vorbim, înainte de toate, de modernizarea și dezvoltarea țării, nu de geopolitică. Noi ținem la relațiile noastre cu Rusia, iar Acordul de Asociere nu ne obligă să ieșim din CSI ori să denunțăm relațiile economice, umane și culturale cu oricare altă țară. Moldova nu intenționează să înăsprească regimul de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii ruși, prin urmare, nu există nicio premisă obiectivă ca Rusia să facă același lucru.

 

5. Minciună: Europa, de la noi, are nevoie doar de brațe de muncă ieftine

picture-033

Adevăr: Orice țară are nevoie de investiții, iar semnarea Acordului va determina o schimbare a atitudinii investitorilor și a piețelor internaționale față de Moldova. Faptul că noile întreprinderi vor solicita brațe de muncă autohtone înseamnă că oamenii nu vor mai trebui să plece în alte ţări pentru a-și câștiga bucata de pâine. La fel, se așteaptă ca micul business și fermierii noștri, care vor avea mai multe posibilități să vândă în străinătate, să genereze locuri de muncă și salarii mai mari.

 

6. Minciună: Dacă vom adera la Uniunea Vamală, vom avea gaze mai ieftine

Gaz-2-a.allion-siel

Adevărul: Prețul la gaze nu este stabilit de Uniunea Vamală, ci de Federația Rusă, care urmărește propriile interese politice și economice. Și chiar dacă o astfel de reducere va exista, nu avem nicio garanție privind durata acestor subvenții, ceea ne va face și mai dependenți de Rusia în domeniul energic. În plus, prețul intern la gaze în Rusia crește – la sfârșitul lui 2013, Ministerul rus al Economiei argumenta necesitatea de a ajusta prețurile la gaze pe intern în Rusia la nivelul de 72% din prețul mediu european. Între timp, se așteaptă o diminuare a prețurilor la energie în Europa în următorii ani, generată de dezvoltarea surselor neconvenționale.

 

7. Minciună: Vom deveni o colonie pentru mărfurile europene

dreamstime_4100609

Adevăr: Din punct de vedere economic Acordul de Asociere este mai avantajos pentru Moldova, decât pentru Europa. UE are 28 de ţări, o populație de peste 500 de milioane de oameni, al căror venit mediu anual este de circa 39.000 dolari – piață Republicii Moldova e de vreo 120 de ori mai mică. În plus, Moldova deja e mult mai integrată în spațiul economic european, decât în cel euro-asiatic. În 2012, din volumul total al comerțului extern al țării noastre, 52% erau orientate spre UE, iar spre Rusia – doar 11,8%. Din regiunea transnistreană, în 2012 circa 45% din exporturi au mers către UE. Importul din UE a fost de 44% (mai puțin de 1% din totalul exporturilor europene), iar importurile din CSI au avut o tendința clară de scădere din 2004 încoace. Totuși, Acordul de Asociere este reciproc și companiile noastre vor avea șanse egale pe piața UE, datorită eliminării taxelor de import. Din 1 ianuarie 2014, vinurile moldovenești deja au primit undă verde în Europa.

 

8. Minciună: Zona de Liber Schimb va genera dificultăți economice imediate, pe când Uniunea Vamală ne va ușura viața

European-Economy

Adevăr: Experții estimează că asocierea cu UE va stimula economia, generând o creștere între 3,2%- 5,4% pe an; va crea premise pentru apariția a mai multe locuri de muncă și mai bine plătite; va majora comerțul cu UE cu 15-16% și va face Moldova mai atractivă pentru investitori, iar concurența va genera prețuri mai mici. Aderarea la Uniunea Vamală va avea un efect invers, și anume, creșterea prețurilor pentru mai multe categorii de mărfuri. Aceasta deoarece, ca membri ai Uniunii Vamale, vom fi obligați să majorăm taxele de import pentru mărfurile importate din UE, China și Turcia. În cazul dat, prețurile ar crește de la 2,0% pentru băuturile alcoolice și non-alcoolice până la 13% pentru îmbrăcăminte. Sigur că automobilele LADA nu se vor scumpi pentru noi, prețul la cele de import va sălta însă cu mult.

 

9. Minciună: După aderarea la Zona de Liber Schimb vor apărea probleme cu partenerii comerciali tradiționali, inclusiv cu Rusia, Belarus și Kazahstan

e0214afa0cc34eb1f643035636550071

Adevăr: Zona de Liber Schimb cu UE în sine nu va crea obstacole pentru comerțul sau activitatea investițională cu Rusia și alte ţări din CSI. Cele 28 de țări membre ale UE au cu Rusia o relație dinamică și consolidată, guvernată de regulamentele Organizației Mondiale a Comerțului, a cărei membră este și Moldova. Ţara noastră participă deja în Zona de Liber Schimb a CSI și, dintr-o perspectivă pur legală, acordurile de liber schimb pot coexista, fiecare participant fiind liber să continue realizarea propriei politici comerciale independente. Apropo, și Uniunea Europeană are o varietate de acorduri economice de liber schimb cu partenerii săi.

 

10. Minciună: Deschiderea piețelor noastre va afecta sectorul agricol

main

Adevăr: Unele taxe de import din partea Moldovei vor fi diminuate, dar cele mai sensibile sectoare (carnea de pasăre, de porc etc.) vor fi protejate. Pentru acestea, negociatorii noștri au obținut o perioadă de tranziție de la trei până la zece ani. Astfel, producătorii vor avea suficient timp pentru a se adapta la noile condiții tehnologice și concurențiale. De asemenea, Moldova a negociat mecanisme de protecție, în caz de importuri foarte ridicate ce ar amenința un sector economic – o premieră într-un acord de acest gen – și o clauză de salvgardare ce prevede reintroducerea taxelor vamale pe o perioada limitată pentru importuri sensibile. Acest fapt dovedește că, pentru UE, instituirea Zonei de Liber Schimb este, înainte de toate, un instrument prin care să susțină dezvoltarea economică a Moldovei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente