Fermierii moldoveni vor putea exporta produse în UE în toamna anului curent

agricultura22-1_43134800
Foto: PC: economica.net

Fermierii din Republica Moldova vor avea posibilitatea să exporte produsele alimentare în Uniunea Europeană în toamna anului curent, după semnarea Acordului de liber schimb. Declaraţia aparţine ministrului Economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Replica” a postului de televiziune „Prime”.

Vicepremierul a adăugat că astfel agricultorii moldoveni, a căror produse sunt exportate în special pe piaţa rusă, vor fi asiguraţi de posibilele embargouri impuse de Moscova. „Guvernul a demarat deja o amplă campanie de informare pentru fermieri referitor la cerinţele şi standardele de calitate impuse de Uniunea Europeană. De asemenea, fermierii autohtoni mai sunt instruiţi şi referitor la ambalarea produselor”, a precizat Lazăr, informează IPN.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, deşi Rusia se află încă în topul ţărilor beneficiare de produse moldoveneşti, anii trecuţi segmentul pieţei exporturilor din Republica Moldova s-a diversificat, actualmente aproape jumătate din exporturile noastre revenind pieţei din Uniunea Europeană. Totodată a sporit considerabil volumul exporturilor către Turcia şi China.

Potrivit lui Lazăr, volumul exporturilor către Uniunea Europeană din Transnistria depăşeşte volumul exporturilor din partea dreaptă a Nistrului: „astfel agenţii economici din teritoriul controlat de Tiraspol sunt motivaţi de a susţine semnarea Acordului de liber schimb”.

Vicepremierul a mai adăugat că oricum Chişinăul nu va renunţa la piaţa rusă. „Vom încerca să convingem autorităţile de la Moscova că consumatorii ruşi au nevoie de mere şi struguri moldoveneşti”, a conchis Lazăr.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente