Universitatea de Medicină şi Farmacie va instrui mai mulți studenţi americani

1012067_791491530880635_1940646696_n
Foto: PC: LigaTineretului.md

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” va instrui, din anul următor de studii, mai mulți studenți americani.

Acest fapt a fost stabilit, miercuri, 26 martie, printr-un Acord de colaborare, semnat între Universitate şi compania de recrutare a studenților ”University of Moldova” din California, SUA.

Pentru început, vor fi înmatriculați, prin concurs, două grupe de studenți la facultățile de Stomatologie şi Medicină nr.2 ale USMF “Nicolae Testemiţanu”. Aceștia vor parcurge programul de instruire specific studenților străini, cursurile fiind ţinute în limba engleză. Totuși, studenții vor învăța şi limba română, pentru a putea comunica cu pacienții pe perioada studiilor.

Rectorul Ion Ababii, a menționat că Universitatea este interesată în dezvoltarea acestui proiect şi a asigurat că atât cadrele didactice, cât şi administrația va contribui la formarea acestor specialiști.

Josef Mamaliger, preşedintele companiei de recrutare a studenţilor din California, a spus că avantajul studiilor medicale la USMF “Nicolae Testemiţanu” în raport cu cele din America, este perioada de timp şi preţurile relativ mici pentru formarea unui specialist în medicină. “În America, procesul de formare a unui specialist cu studii universitare este mult mai dificil şi complex, dat fiind faptul că după absolvirea liceului, tinerii sunt obligaţi să înveţe 4 ani la un colegiu şi alţi patru ani la facultate dacă doresc să devină medici”, a subliniat Josef Mamaliger. În acelaşi timp, el a accentuat calitatea studiilor medicale la USMF “Nicolae Testemiţanu” şi a menţionat că personalul instituţiei este unul profesionist, binevoitor şi deschis.

Mihail Gavriliuc, prorector pentru relaţii internaţionale, a spus că Facultatea de Stomatologie va fi supusă, în cel mai apropiat timp, unei acreditări din partea Consiliului Stomatologilor din Califonia, un organ profesionist, exigent şi critic în domeniu. În urma acestui fapt, diplomele absolvenţilor americani vor fi recunoscute fără a fi supuse procedurii de echivalare, ei fiind evaluaţi doar de o comisie de profil în California, adică vor susţine repetat examenele de stat.

Ion Lupan, decanul Facultăţii de Stomatologie, a spus că relaţiile de colaborare cu instituţiile de profil din SUA se menţin de mai mulţi ani. Atât studenţii, cât şi rezidenţii din aceste state deja îşi fac studiile aici şi, respectiv, programele de studii sunt adaptate la cerinţele lor. Cadrele didactice, de asemenea, sunt pregătite şi dispuse pentru instruirea acestor studenţi. “În cazul în care programul se va desfăşura cu succes, americanii ar putea contribui la dotarea unor săli curative din cadrul Facultăţii de Stomatologie”, a precizat Ion Lupan.

Primele grupe de studenţi americani, recrutaţi în cadrul acestui proiect, vor începe instruirea din septembrie curent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente