(grafic) 45% din studenți sunt sceptici și neliniștiți în privința viitorului post-universitar

3
Foto: PC: ligatineretului.md

Un studiu realizat de Asociația Națională de Marketing arată că majoritatea tinerilor care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior din Moldova, mai exact 45% cred că își vor găsi cu greu un loc de muncă în domeniul pe care l-au ales. Doar 1 la sută din tinerii care şi-au evaluat viitorul post-universitar sunt încrezuți în șansele lor de a se angaja în baza profesiei obținute.

Studenții ar dori să aibă mai multă libertate în alegerea cursurilor studiate

În ceea ce privește evaluarea cursurilor urmate de respondenți se regăsește o situație pesimistă luând în considerație că numai 14% din ei sunt încântați de studii și aproximativ o treime (36%) susțin că studiile sunt complete și utile pentru viitor și pentru cariera pe care și-au ales-o, o pătrime din studenți evidențiază o necesitate în mai multă libertate pentru alegerea cursurilor urmate, iar restul 25% din tineri sunt de părere că majoritatea cursurilor sunt incomplete sau de calitate joasă.

fig.14

 

Tinerii sunt neîncrezuți și neliniștiți în privința viitorului lor post-universitar

45 la sută  din respondenți consideră că absolvenților învățământului superior din Moldova le este greu să își găsească un loc de muncă, 18% din ei susțin că sunt prea puțin plătiți în raport cu cunoștințele acumulate, aproximativ 17% din studenți cred că totul depinde de fiecare cum are noroc, o pondere de 19 la sută spun că ar fi ușor să îți găsești un loc de muncă dar greu în domeniul pe care l-au studiat, și doar 1.3% din persoanele intervievate sunt optimiști în această direcție și afirmă că este ușor să își găsească un loc de muncă în domeniul studiat. Acest fapt denotă o stare de neîncredere și neliniște a tinerilor în viitorul lor post-universitar.

Fig.15

Statul ar trebui să se implice în încadrarea tinerilor cu calificative mari și medii în câmpul muncii şi să îi asigure cu locuri de practică

Conform opiniei respondenților referitor la implicarea statului în angajarea acestora în câmpul muncii, 45 la sută susțin că ar trebui să primească locuri de practică după absolvirea universității, 42% din intervievați sunt de părere că studenții cu calificative mari și medii trebuie să primească locuri de muncă garantat, o parte de 7,7% atribuie acestă problemă pe seama Ministerului Educației, iar 6% din tineri cred că statul nu trebuie să se implice.

Fig.17

 Majoritatea studenților își doresc să se angajeze în Chișinău după finalizarea studiilor

Cercetând și tendința de repartizare în teritoriu a tinerilor specialiști, majoritatea în proporție de 69% își doresc o carieră în Chișinău, 23,5 la sută au planuri să plece peste hotarele țării după absolvirea universității, și doar o cotă parte de 7,2% din studenți doresc să își găsească un post de muncă la locul de baștină.

Fig.18

 Studenții doresc să profeseze în domeniul în care studiază

Analizând planurile și modul de integrare a studiilor efectuate în viitorul apropiat putem spune că 66% din respondenți sunt hotărâți să lucreze în domeniul studiat, 5,6 % au de gând să se angajeze în alt domeniu decât cel în care învață la moment, iar 28 la sută sunt gata să lucreze în orice domeniu unde se ivește o oportunitate.

Fig.19

Vezi și care este starea financiară a studenților din Republica Moldova.

Cercetarea a fost realizată în perioada lunilor noiembrie-decembrie 2013, în universitățile din Chișinău. La cercetare au participat 394 de studenți cu vârste cuprinse între 18 și 25 ani, cu o pondere de 41% bărbaţi și 59% femei intervievaţi dintre care 28,68% din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei, 35,92% Academia de Studii Economice, 28,68% Universitatea de Stat din Moldova, 6,72% Universitatea Nicolae Testemiţeanu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente