(grafic) Care este starea financiară a studenților din Republica Moldova

student finance: stingy think
Foto: PC: TheGuardian.com

Un studiu realizat de Asociația Națională de Marketing arată că tinerii care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior din Moldova nu-și permit să cheltuiască mai mult de 1.000 de lei lunar.

Doar 10 la sută dintre studenții moldoveni se întrețin din joburile pe care le au. Restul se bazează în principal pe sprijinul părinților.

Cât de satisfăcuți sunt studenții de starea lor financiară

Conform rezultatelor doar un singur procent din cei intervievați sunt foarte satisfăcuți de starea lor financiară, în egală măsură de 21,7 % sunt cei satisfăcuți și nesatisfăcuți. 5,43% susțin că sunt foarte nesatisfăcuți, și jumătate din toți participanții la chestionare au răspuns că așa și așa. Astfel putem observa un oarecare echilibru în aprecierea stării financiare personale a studenților din Moldova.

fig.1

Cum se îmbină munca cu studiile concomitent în rândurile tinerilor moldoveni

Pentru a-și îmbunătăți starea financiară, o parte din studenți se încadrează în câmpul muncii în timp ce își efectuează studiile, mai exact, 4% au un serviciu cu program deplin de ore, 11% lucrează part-time, iar 23% din respondenți apelează la un job doar pe timpul verii. Cu o pondere de 41.9 % din tineri, chiar dacă au probleme financiare, preferă în prezent să se ocupe doar de facultate, avem și o parte de 19,4% care deși și-au dorit un job nu au găsit unul potrivit, și doar un singur procent susțin că nu au nevoie la moment de un loc de muncă pentru că părinții au destui bani pentru finanțarea necesităților lor.

2

 

Sursele de venit a studenților din Moldova

În urma cercetării s-a stabilit că majoritatea din anchetați și anume 68,3% au ca sursă primară de venit de la părinți, decalajul este destul de mare față de celelalte surse. Respectiv doar 10,31% au venit din salariu, 8,08% din bursă şi doar 4,36% din activități de antreprenoriat.

3

 Cum apreciază studenții moldoveni veniturile lor în raport cu cerințele vieții

La capitolul dat s-a stabilit că la 8.8% din respondenți venitul nu le este îndeajuns nici pentru cerințele strict necesare a vieții, cea mai mare pondere de 40% susțin că venitul le acoperă doar necesitățile stricte, 29,53% spun că au un trai decent însă nu își pot permite lucruri mai scumpe, doar 18,4% din cei chestionați își permit lucruri mai scumpe însă fiind nevoiți să facă anumite eforturi pentru aceasta. Dispunem și de studenți care își satisfac toate nevoile fără mari eforturi, însă ponderea lor se stabilește la cota de 4.4%. Situația nu este una îmbucurătoare deoarece influențează în mod direct calitatea studiilor.

4

Rezultatele analizei privind cheltuielile lunare a studenților din Moldova sunt prezentate mai jos:

5

De câți bani de buzunar dispune un student lunar

În ceea ce privește banii care le rămân studenților după achitarea locuinței, hranei, eventualelor taxe, cheltuielilor curente absolut necesare, așa numiții bani de buzunar pentru o lună avem următoarele rezultate prezentate în graficul de mai jos:

6

Cercetarea a fost realizată în perioada lunilor noiembrie-decembrie 2013, în universitățile din Chișinău. La cercetare au participat 394 de studenți cu vârste cuprinse între 18 și 25 ani, cu o pondere de 41% bărbaţi și 59% femei intervievaţi dintre care 28,68% din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei, 35,92% Academia de Studii Economice, 28,68% Universitatea de Stat din Moldova, 6,72% Universitatea Nicolae Testemiţeanu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente