(grafic) 55% din studenții moldoveni merg o dată la 2-3 zile în cluburi și discoteci

brick-lane-bar-crawl-london1
Foto: PC: Theguardian.com

Un studiu realizat de Asociația Națională de Marketing ne arată după ce criterii studenții moldoveni și-au ales facultatea pe care o urmează, dar și cum aceștia își petrec timpul în afara orelor de studii.

Din studiu observăm că abiturienții au fost influențați mai mult de perspectiva și taxele specialității și mai puțin de distanța față de locul de trai sau de ideea că mita îi va ajuta să absolvească mai ușor.

Fig 10

Potrivit studiului, o dată ajunși studenți, aproximativ o pătrime au fost vreodată în situația de a renunța la facultate, sau se gândesc la moment să facă acest pas:

Fig 11

Cei mai mulți dintre studenți ar abandona studiile din cauza problemelor de familie

Cauzele ce i-ar determina pe studenți să abandoneze studiile în proporție de 27.6% ar fi lipsa banilor, o pătrime consideră că lucrurile învățate sunt inutile, 16% au întâlnit probleme de integrare socială cu colegii și profesorii din instituțiile de învățământ universitar, și cea mai întâlnită cauză cu care sau ciocnit 31% din studenții ce sau gândit să nu finiseze studiile fiind diverse probleme în familie sau de alt gen.

Fig 12

Cea mai mare parte a studenților locuiesc în căminele studențești

În timpul efectuării studiilor 43% din studenții moldoveni locuiesc în căminele studențești, 28 la sută stau cu părinții, 15% închiriază un apartament, 10 % stau la rude, și există și 4% care posedă o locuință personală.

Fig 6

80 de procente din studenți zilnic ascultă în timpul liber muzică sau navighează pe Internet

Referitor la timpul liber, 86,% dintre studenții intervievați au menționat că navighează zilnic pe Internet, cam tot atâția ascultă și muzică zilnic. Printre activitățile zilnice ale studențiilor se mai regăsesc cititul pe care-l fac 40% din studenți, doar 2% fac voluntariat, iar 13% merg zilnic în cluburi sau discoteci. De asemenea e de menționat faptul că peste 38% nu au făcut niciodată voluntariat. Circa 55% din respondenți merg o dată la 2-3 zile în cluburi și discoteci.

Fig 9

Cercetarea a fost realizată în perioada lunilor noiembrie-decembrie 2013, în universitățile din Chișinău. La cercetare au participat 394 de studenți cu vârste cuprinse între 18 și 25 ani, dintre care 28,68% din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei, 35,92% Academia de Studii Economice, 28,68% Universitatea de Stat din Moldova, 6,72% Universitatea Nicolae Testemiţeanu.

Vezi și care este starea financiară a studenților din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente