(foto) 19 locuri fermecătoare pe care să le vezi înainte să mori

collage
Foto:Cele mai frumoase 19 locuri pe care sa le vezi înainte să mori!

Terra este plină de surprize, priveliști care iți tăie răsuflarea și pe care le poți găsi de la un capăt la altul al lumii. Cei de la buzzfeed au publicat un top al celor mai frumoase locuri din lume.

Îți prezentăm lista cu cele 19 destinații de vis pe care să le vizitezi înainte să mori. Lista te va ajuta să adaugi noi destinații, pe care chiar trebuie să le vizitezi.

#1. Burano, Italia

enhanced-buzz-wide-8540-1392752883-14
PC: StevanZZ/iStock / Via quora.com
collage
PC: williamcarrgallery.com; Maria Koleva/ThinkStock

Burano – o insulă de pescari mai colorată decât un curcubeu. Insula se află la circa 8 kilometri de Veneția sau, mai bine spus, la 40 de minute cu vaporetto. Casele colorate sunt deja un brand pentru mica insulă venețiană au și o mică poveste. Pentru că iarna e mai tot timpul ceață, iar localnicii care sunt în mare parte pescari și-au vopsit casele în culori cât mai vii, astfel încât să le cunoască de departe. În prezent, atunci însă când doresc să vopsească casele, localnicii au nevoie de aprobare de la primărie.

#2. Localitatea Oia în Santorini, Grecia

enhanced-buzz-wide-19612-1392840926-10
PC: paulshark / Via iStock
collage2
PC: extravagantni/iStockm; Freeartist/iStock

Oia este cea mai romantică parte a insulei Santorini, oferă un apus de soare foarte frumos – considerat și cel mai frumos din lume. Orașul, suspendat parcă deasupra mării, te încântă cu albul strălucitor al caselor ale căror ferestre și uși albastre concurează cu albastrul mării. Străduțele sunt pavate cu piatră alba. Terasele, asemenea unor curți, sunt pline de flori și-ți oferă o priveliște minunată asupra mării care se așterne la picioarele muntelui.

#3. Colmar, Franța

enhanced-buzz-wide-9170-1392748464-13
PC: StevanZZ / Via iStock
collage3
PC: Razvan/iStock editorial; irisphoto2/iStock

Situat în câmpia Alsaciei, lângă Germania și Elveţia, cuibărit la poalele munților Vosgi, între Strasbourg şi Mulhuse, se găsește orașul Colmar. Mica Veneție sau capitala vinului din Alsacia, așa cum mai este numit orașul. Colmar este încadrat în categoria orașelor pline de artă și istorie, care a fost foarte bine restaurat și întreținut, având o vastă zonă pietonală. Atrage în fiecare an aproximativ 3,5 milioane de vizitatori din întreaga lume.

#4. Tasiilaq, Groenlanda

original-16870-1392751845-4
PC: Antonio Bovino / Via Flickr: antoniobovinophotography
collage
PC: Christine Zenino/Flickr: chrissy575; Flickr: jackwolfskin; Flickr: 34892957@N04

Cu puțin peste 2.000 de oameni, Tasiilaq este cel mai mare oraș din estul Groenlandei, fiind situat la aproximativ 60 mile sud de Cercul Arctic. Un sătuc micuț cu case din lemn colorate. Printre activitățile populare din acest sat se regăsește: sania trasă de câini, vizionarea panoramelor de ghețari, excursii private cu barca, plimbări pe jos prin Valea Florilor sau tururi cu elicopterul deasupra Ghețarului Mittivakkat.

#5. Savannah, Georgia, SUA

enhanced-buzz-wide-21698-1392841566-11
PC: trinum / Via iStock
collage
PC: DWalker44/iStock; KAdams66/iStock

Savannah este un oraș american, situat în sud-estul Statelor Unite ale Americii, în Statul Georgia, la vărsarea în Oceanul Atlantic a fluviului cu același nume, Savannah. Este întâiul oraș al Georgiei și a fost fondat în februarie 1733. În fiecare an, Savannah atrage milioane de vizitatori, care se bucură de peisajul urban deosebit, de bogata edificiilor istorice și a caselor coloniale în culori pastel. Centrul orașului cuprinde unul dintre cele mai mari și mai frumoase districte istorice urbane din Statele Unite ale Americii, fiind o așezare unica în Georgia.

#6. Newport, SUA

enhanced-buzz-wide-13173-1392842308-27
PC: 12meterchartersnewport.blogspot.com

Newport este un oraș de pe insula Aquidneck în Newport County, Rhode Island, Statele Unite ale Americii. Statutul orașului Newport ca destinație de vară favorită datează din secolul al XIX-lea, când industriașii americani cei mai bogați, și-au ridicat aici somptuoase vile cu vedere la Ocanul Atlantic. Deși aceștia demult numai sunt în viață, vilele ridicate de ei se află într-o stare excelentă și sunt atracția zonei.

#7. Juzcar, Spania SAU „O rașul Ștrumfilor”

PC: Flickr: 36804468@N02 / Via quora.com
PC: Flickr: 36804468@N02 / Via quora.com
PC: whenonearth.net; BigKnell/ShutterStock
PC: whenonearth.net; BigKnell/ShutterStock

Juzcar este un oraș spaniol cu doar 250 de locuitori, cunoscut ca fiind orașul Ștrumfilor. Toate casele au fațadele albastre iar primarul şi locuitorii nu ezită să se deghizeze pentru a promova orașul lor. Acesta a fost pictat în albastru cu ocazia lansării filmului, dar localnicii au decis să păstreze această caracteristică în urmă afluxul de turiști.

#8. Český Krumlov, Republica Cehă

PC: Vladimir_M / Via iStock
PC: Vladimir_M / Via iStock
PC: lickr: michael7601; vallefrias/iStock
PC: lickr: michael7601; vallefrias/iStock

Český Krumlov este un oraș medieval situat în Boemia de sud, respectiv în sud-vestul Cehiei, care practic nu s-a schimbat din secolul al XVIII-lea. Este unul din cele mai atractive orașe ale Cehiei și se află la momentul actual sub protecția UNESCO.

#9. Wengen, Elveția

PC: Via Flickr: photo_fiend
PC: Via Flickr: photo_fiend
PC: SergiyN/iStock; Flickr: 8458761@N08
PC: SergiyN/iStock; Flickr: 8458761@N08

Wengen este o localitate turistică elvețiană la o înălțime de 1.275 de metri din regiunea munților Jungfrau. Wengen se află în centrul Elveției, în alpii Bernezi, lângă orașul Interlaken. Cel mai mare munte al regiunii este Jungfrau, care are o înălțime de 4.100 m. Iarna Wengen este accesibil numai cu trenul, dar vara și cu mașina. La începutul fiecărui an, la jumătatea lunii ianuarie, aici se desfășoară o etapă a Cupei mondiale de schi.

#10. Giethoorn, Olanda

PC: Luke Ma/Flickr: lukema / Via quora.com
PC: Luke Ma/Flickr: lukema / Via quora.com
PC: BornaMir; eurotravel/iStock
PC: BornaMir; eurotravel/iStock

Giethoorn – mica Veneție a nordului, este o așezare mică, ridicată în inima Olandei. Mai exact, în provincia Overijssel. Localitatea este înconjurată de o vastă rezervație naturală. Imaginați-vă o oază de verdeață, brăzdată de canale și lacuri, unde micile așezări rurale sunt asemenea unor „pete” de civilizație umană, un exemplu perfect de comuniune om-natura. Peisajul rural este format din case vechi de 200 de ani, podețe de lemn, care fac legătura intre gospodarii și centrul satului, și o singură alimentară pentru circa 2.600 de oameni stabiliți aici. Fără mașini, fără poluare – doar pietoni, biciclete și bărci.

#11. Alberobello, Italia

Pirata501/iStock / Via Flickr: lukema
Pirata501/iStock / Via Flickr: lukema
PC: Jennifer Barrow/iStock; danielemorra/iStock
PC: Jennifer Barrow/iStock; danielemorra/iStock

Alberobello este un oraș în provincia Bari, în regiunea Apulia, Italia. Casele originale numite „Trulli” (singular „Trullo”) din Alberobello au fost înscrise în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Desenele de pe acoperișuri au o semnificație mistică, fiecare însemnând un anumit lucru. În plus pe fiecare acoperiș e un anume stil de formă sculptată în piatră, aparținând unei familii, de aceea se pot vedea mai multe case cu aceiași sculptura pe acoperiș.

#12. Bibury, Anglia

PC: Kevin Richardson/iStock / Via Flickr: lukema
PC: Kevin Richardson/iStock / Via Flickr: lukema
PC: Gordon Bell; Flickr: 83839873@N00; Flickr: 97785438@N04
PC: Gordon Bell; Flickr: 83839873@N00; Flickr: 97785438@N04

Satul Bibury, o regiune pitorească situată pe râul Coln, la aproximativ 10 kilometri nord-est de Cirencester. Raul Coln, care traversează satul, este plin de păstrăvi, însă zona cea mai interesantă este Arlington Row, o străduță cu căsuțe de culoarea sepiei construite în secolul XVII pentru a-i găzdui pe țesătorii din Arlington Mill. Atracţia primordial în Satul Bibury este reprezentată de Arlington Row, un şir de vile construite din piatră locală au fost construite începând cu anul 1380. Astăzi, vilele din piatră au devenit locuințe pentru englezii care își doresc o viață liniștită în mijlocul naturii.

#13. Eze în Riviera Franceză

PC: Yan Wang / Via iStock
PC: Yan Wang / Via iStock
PC: Giancarlo Liguori/iStock; Purestock; gianliguori/iStock
PC: Giancarlo Liguori/iStock; Purestock; gianliguori/iStock

Pe Coasta de Azur, între localitățile franceze Nice și Menton se află frumosul sat Eze. În aceste locuri de basm unde Marea Mediterana și Alpii Maritimi își dau prietenos mana, farmecul naturii este dublat de cel al așezărilor care păstrează vie istoria. Satul este încoronat cu ruinele unor clădiri vechi și de la înălțimea de aproximativ 430 de metri veți avea parte de o panoramă cel puțin uimitoare. Partea centrală din Eze este formată dintr-un castel ce datează din secolul al XII-lea și în jurul acestuia sunt amplasate circular o serie de clădiri și căsuțe modeste. Edificiile vechi și străduțele înguste sunt foarte bine restaurate, zidurile înalte și cărămida roșie care este materialul de bază, reamintesc tot timpul aspecte legate de istoria locului.

#14. Old San Juan, Puerto Rico

PC: Doug_Rice / Via iStock
PC: Doug_Rice / Via iStock
PC: Steve Loya Flickr: flyingturtle; avresa/iStock
PC: Steve Loya Flickr: flyingturtle; avresa/iStock

Orașul Old San Juan se întinde la aproximativ 50 de km la est de Puerto Rico. Fortăreața, alături de Centrul istoric au fost incluse în patrimoniul UNESCO. Orașul este cunoscut pentru arhitectura specific spaniolă a secolelor 18 și 19 care s-a păstrat până în zilele noastre.

#15. Key West, Florida, SUA

PC: Maciej Maksymowicz / Via iStock
PC: Maciej Maksymowicz / Via iStock
PC: Maisna; CristinaMuraca/ShutterStock; Rauluminate/iStock
PC: Maisna; CristinaMuraca/ShutterStock; Rauluminate/iStock

Key West este cel mai sudic oraș și localitate a Statelor Unite continentale. Pe lângă cele 49 de state (excepție fac doar Hawaii) este unicul oraș în care niciodată n-a fost semnalată o temperatură sub 0°C. Orașul este situat la 150 km de Cuba și este legat de uscat printr-un pod cu o lungime de 11 km.

#16. Shirakawa, Japonia

Rufous52 / Via iStock
Rufous52 / Via iStock
PC: del.Monaco; Flickr: ejmsd; Flickr: isadocafe
PC: del.Monaco; Flickr: ejmsd; Flickr: isadocafe

Inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO în anul 1995, Shirakawa-go este cunoscut pentru casele sale cu acoperișul în forma de triunghi, construite în stil “gassho”, care sugerează mâinile împreunate a rugăciune. Semnele distinctive ale caselor sunt acoperișurile care formează unghiuri de 60 de grade (pentru ca zăpada sa alunece de pe ele mult mai ușor) și mansardele care servesc drept locații călduțe pentru creșterea viermilor de matase în timpul iernii.

#17. Yvoire, Franța

Flickr: patrick_nouhailler
Flickr: patrick_nouhailler
PC: Flickr: stanleykyukim; Flickr: mytravelphotos
PC: Flickr: stanleykyukim; Flickr: mytravelphotos

Aflat la aproximativ 27 de kilometri de Geneva, Yvoire este una dintre cele mai populare destinații, și pe bună dreptate! Călătoria cu vaporul până la Yvoire durează aproximativ 20 de minute din Nyon, timp în care veți putea admira vilele spectaculoase răsfirate pe maluri. La sosire veți descoperi de ce turiști din întreaga lume se înghesuie pentru a vizita acest sat medieval.

#18. Split, Croația

Witold Ryka / Via iStock
Witold Ryka / Via iStock
PC: antony84/iStock; Zoonar; anshar73/iStock
PC: antony84/iStock; Zoonar; anshar73/iStock

Split (numit în italiană Spalato) este cel mai mare și mai important oraș din Dalmația, și cel de al doilea oraș al Croației. Este fost oraș venețian, stăpânit de Veneția de prin secolul XIV și până în 1797, iar centrul vechi istoric și Palatul lui Diocletian sunt înscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

#19. Hallstatt, Austria

PC: Kevin Poh / Via Flickr: kevinpoh
PC: Kevin Poh / Via Flickr: kevinpoh
PC: ladimir Khirman/iStock; Flickr: party0; TBE/iStock
PC: ladimir Khirman/iStock; Flickr: party0; TBE/iStock

Hallstatt este o stațiune turistică montană situată pe malul sudic al lacului Hallstättersee, fiind considerată de mulți drept unul dintre cele mai pitorești orășele-port la un lac de munte. În stațiune se pot practica atât sporturile de iarnă și zborul cu parapanta, cât și ski nautic sau surfing. Stațiunea este vizitată anual de peste 1 milion de turiști. Vârful sezonului turistic se situează în perioada mai-octombrie. Spațiile disponibile pentru extinderea orășelului sunt aproape inexistente. Casele sunt înghesuite și dispuse în trepte, iar printre ele se rostogolesc de pe versantul muntos apele ce alimentează lacul Hallstattersee. Apa e de o puritate aparte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente