(foto) Muzeul Național de Artă deține în custodie o pictură de 250.000 euro

4
Foto: Arta anilor 1950-1980 la MNAM PC: mnam.md

Muzeul Național de Artă ne invită la o expoziție de pictură, grafică și sculptură a plasticienilor care s-au afirmat în perioada postbelică unde se ilustra, cel mai des viața socialistă. În cadrul expoziției permanente de Artă Naţională puteți admira una dintre cele mai valoroase picturi româneşti “Ţărăncuţă cu fuior pe cale”, semnată de Nicolae Grigorescu, care a fost adjudecată, anul trecut, cu suma de 250.000 de euro.

Fără a aduce modele nominale, fără ierarhii artistice, dar şi fără a recurge la tematici ideologice tendenţioase, selecţia de lucrări reprezintă o parte din tematica comenzii politice, în special cea legată de ”cântarea muncii”.
Producţia artistică este realizată într-o perioadă în care statul îşi propunea să adopte un singur model estetic conform cu ideologia proletcultistă. Expunerea trebuie înţeleasă, mai întâi de toate, ca pe un act de repunere în valoare a unor opere care au stat în depozite, fără să circule, mai bine de un sfert de secol.

În cadrul expoziţiei se regăsesc şi câteva lucrări din perioada cea mai dură pentru manifestările artistice din Moldova, cea postbelică, în care puterea impunea agresiv modelul ”realismului socialist”. În acea perioadă, artiştii loiali puterii s-au preocupat exclusiv de ilustrarea vieţii socialiste: arta acestora fiind influenţată sau dependentă de mecanismele puterii, a fost transformată într-un aparat de propagandă. Tot atunci, artiştii plastici au promovat o estetică conservatoare, adaptată intereselor politicului şi care ilustra într-un mod distorsionat realitatea. Vorbim de o artă depersonalizată, care se adresa maselor şi care trebuia, în totalitatea ei, să aparţină maselor. Originalitatea, creativitatea sau libertatea de expresie nu erau acceptate în niciun caz.
Majoritatea lucrărilor expuse aparţin plasticienilor care au marcat întreaga perioadă, deşi sunt lucrări ancorate exclusiv în realitatea concretă, inspirate simplist din procesul de producţie: munca pe şantier, oţelari în turnătorii, scene ale unor brigăzi fruntaşe de muncă, în cadrul unor peisaje panoramice proslăvind munca în colhoz, la ferme etc.
Din aceste considerente, proiectul parcursului artistic realizat în anii ’50-’85 ai secolului trecut va continua prin expunerea operelor cu o tematică variată, în cadrul altor expoziţii temporare.

 

Expoziţia Arta anilor1950 – 1985 PC: #diez
Picturi din Muzeul Național de Artă PC: #diez
Expoziţia Arta anilor1950 – 1985 PC: #diez
Picturi din Muzeul Național de Artă PC: #diez
Expoziţia Arta anilor1950 – 1985 PC: #diez
Expoziţie Arta anilor 1950 – 1985 PC: #diez
Expoziţie de Artă religioasă PC: #diez
Expoziţie de Artă religioasă PC: #diez
Expoziţia de artă japoneză PC: #diez
Expoziţia Samuraii în arta ukiyo-e PC: #diez

La expoziția de Artă Naţională puteți admira și una dintre cele mai valoroase picturi româneşti aflate în proprietate privată care a fost oferită în custodie Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău de către un colecționar corporativ român. Pictura “Ţărăncuţă cu fuior pe cale”, semnată de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecată, anul trecut, cu suma de 250.000 de euro şi este a treia cel mai bine vândută operă pe piaţa românească de artă.

 

Pictura ''Țărăncuță cu fuior pe cale'' PC: #diez
Pictura ”Țărăncuță cu fuior pe cale” PC: #diez

În weekendul acesta, 25-26 ianuarie, accesul în Muzeul Național de Artă va fi liber.

Sursa: mnam.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente