(foto) Cât costă contribuția benevolă la fundația liceului ”Mircea Eliade”

eliadea
Foto: Clădirea Liceului ”Mircea Eliade” văzută din curtea Muzeului de Istorie PC: wikipamia.org

Cornelia Cozonac de la Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat astăzi o poză pe Facebook, cu prețurile care părinții ar trebui să contribuie benevol la fundația liceului ”Mircea Eliade”. După asta, echipa #diez l-a contactat pe directorului liceului, Grigore Vasilache și l-a întrebat despre fundație.

Părerea unui părinte

Cornelia Cozonac PC: Facebook
Cornelia Cozonac PC: Facebook

Cornelia Cozonac a publicat pe Facebook poza de mai sus cu următorul comentariu:

”Ieri, 13 ianuarie, de la Liceul „Mircea Eliade”, unde fiica-mea e în clasa 1, ni s-a înmânat bonul de plată – 3120 lei – taxa de achitare și 3000 de lei taxa de înmatriculare. Cică așa a decis Fundația, la 16 decembrie 2013.
Când s-a înființat această fundație, cine sunt membrii ei, pe cine ei reprezintă nu știu. Când mi-am înscris copilul la Liceul acesta, nu era fundație și nu era taxa de înmatriculare. Acum mă întreb și-i întreb și pe cei de la Ministerul Educației – astea sunt rezultatele Reformei? Să se dea liber la tot felul de fundații care să strângă taxe de inmatriculare? Eu pentru ce plătesc impozite la stat? Cum de liceele de la sate se descurcă cu dotațiile de la stat, dar cele de la oraș nu?”

Anunț de la liceul ”Mircea Eliade” PC: Cornelia Cozonac
Anunț de la liceul ”Mircea Eliade” PC: Cornelia Cozonac

Sesizarea CNA

În scurt timp după publicarea informației, CNA s-a autosesizat, în cazul colectării taxelor în cadrul unui liceu din Capitală.

CNA s-a autosesizat faţă de informaţia distribuită pe reţelele de socializare privind colectarea, pretins ilegală, a taxelor în cadrul unui liceu din Capitală.

În cadrul investigaţiilor Centrul Naţional Anticorupţie urmează să verifice:
1. legalitatea constituirii Fundaţiei şi organelor de autoadministrare a acesteia;
2. legalitatea şi corectitudinea adoptării deciziilor de colectare a mijloacelor financiare;
3. audierea selectivă a părinţilor pentru stabilirea modalităţii obţinerii calităţii de membri ai Fundaţiei;
4. utilizarea mijloacelor financiare deja încasate, dacă acest lucru a avut loc.

Ce spune directorul Liceului ”Mircea Eliade”

Grigore Vasilache, directorul Liceului ”Mircea Eliade” PC: Facebook
Grigore Vasilache, directorul Liceului ”Mircea Eliade” PC: Facebook

Contactat de echipa #diez, Grigore Vasilache, directorul liceului, a declarat că liceul Mircea Eliade era unicul liceu care recent nu avea o fundație care să susțină instituția. De asemenea a menționat că aceste contribuții sunt benevole, suma stabilită este una care ar permite organizarea unor lucruri și evenimente care ar dezvolta și mai mult elevii liceului, iar fundația are scopul de a lucra în interesul elevilor, fiind una necomercială. Iar dacă unii părinți nu au bani sau nu doresc să facă această donație, aceștia nu vor fi obligați să o facă.

Iar cei care vor face aceste contribuții, vor primi în schimb bon fiscal ca o dovadă a banilor oferiți, ulterior părinții vor primi un raport cu ce s-a făcut cu banii donați fundației liceului.

Întrebat pe ce se vor cheltui acești bani, directorul a răspuns că deoarece fundația este una nou creată încă nu a avut cheltuieli, însă invită echipa #diez în mai pentru a ne arăta câți bani au fost donați și pe ce aceștia au fost cheltuiți.

Ce spun elevii?

Horia Burca, președintele Senatului Elevilor liceului ”Mircea Eliade” PC: Facebook
Horia Burca, președintele Senatului Elevilor liceului ”Mircea Eliade” PC: Facebook

Horia Burca, președintele Senatului Elevilor liceului ”Mircea Eliade” crede că fundația e un lucru bun pentru liceu, care în condițiile în care liceului nu i se oferă fonduri pentru a implementa proiectele necesare dezvoltării elevilor și inițiativei elevilor.

Horia mai spune că de la instituirea lui Grigore Vasilache ca director a liceului se observă schimbări spre bine, a apărut inițiativa cu bazinul, de asemenea s-a investit într-un sistem audio și elevii acum au muzică relaxantă în pauze, de asemenea, Horia crede că promisiunile directorului vor fi respectate iar banii fundației vor fi cheltuiți pentru nevoile elevilor.

Horia a mai menționat că nu a întâlnit cazuri, în timpul mandatului directorului Grigore Vasilache, în care elevii a căror părinți au refuzat să contribuie benevol la fundație au fost cumva persecutați sau asupriți psihologic.

Echipa #diez va onora invitația directorului liceului ”Mircea Eliade”, Grigore Vasilache, și va face o vizită la liceu și în mai. Astfel vom reveni cu detalii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente