Investițiile românești în Republica Moldova au scăzut cu peste 20%

bani_lei_romanesti_81507600
Foto: PC: media.rtv.net

În 2012, volumul investițiilor din România în Republica Moldova a scăzut abrupt cu peste 22%, până la 191 de milioane de dolari, arată datele Fondului Monetar Internațional.

Banca Națională a Moldovei susține că e vorba de retrageri de capital și achitări de datorii, relevă Adevărul Moldova.

Astfel, dacă la finele anului 2011 stocul investițiilor românești era de 245 de milioane de dolari, România ocupând poziția a cincea în clasamentul țărilor de unde provine capitalul investit în Republica Moldova, peste un an s-a înregistrat o scădere cu 54 de milioane de dolari (cu 22%) a stocului investițiilor românești în Republica Moldova, potrivit bazei de date CDIS.

Dintre principalele zece state de unde provin investițiile străine directe (ISD) în economia Republicii Moldova, o altă țară în cazul căreia în 2012 s-a atestat o scădere, cu circa 16%, este Marea Britanie. În cazul celorlalte state din top 10, stocul investițiilor a crescut. De exemplu, volumul investițiilor din Rusia s-a majorat în 2012 cu 60 de milioane de dolari și a ajuns la 785 de milioane de dolari sau la 22,2% din totalul investițiilor străine directe în Republica Moldova.

Constantin Solomon, consilier la Biroul de Promovare și Cooperare Economică al Ambasadei României de la Chișinău, spune că nu știe ce firme românești și-au retras în 2012 investițiile din Republica Moldova și mai ales motivele ce au provocat o astfel de evoluție. „De regulă, companiile nu ne anunță despre astfel de decizii. La mijloc ar putea fi atât situația economică dificilă din Republica Moldova și din România din anul 2012, dar și decizia proprietarilor de a se orienta spre alte piețe”, a declarat Solomon.

Într-un răspuns oficial pentru „Adevărul”, Banca Națională a Moldovei (BNM) a explicat această reducere semnificativă a stocului de investiții din România în special prin decontarea unor datorii de 40,6 milioane de dolari, de către companiile cu capital românesc. Restul diferenței ar fi fost cauzat de fluctuațiile cursului de schimb, retragerile de capital, schimbarea țării de proveniență a investițiilor, achitarea profitului și reevaluări.

Potrivit datelor oficiale, circa o treime din investițiile românești în Republica Moldova au fost făcute în sistemul bancar, iar BCR Chișinău (ce face parte din grupul BCR/ Erste) este principalul investitor român în economia Republicii Moldova. Proprietarii anunță noi investiții în BCR Chișinău, iar vineri adunarea generală a acționarilor instituției urmează să aprobe o decizie de majorare a capitalului social.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente