(foto) Brazii de Crăciun din Chișinău în perioada 2007 – 2013

bradchisinau2010
Foto: Bradul urât din 2010 PC. timpul .md

Când se inaugurează bradul de Crăciun din Chișinău, apar de cele mai multe ori replici precum bradul de anul trecut era mai frumos. Astfel echipa #diez a încercat să găsească cât mai mulți brazi de Crăciun care au fost instalați la Chișinău.

Interesant este faptul că până în 2007 e aproape imposibil să găsești un brad pe unul din site-urile de știri, de parcă s-a șters toată arhiva brazilor pentru a șterge orice urmă.

De asemenea, din 2007 povestea brazilor de Crăciun se complică mai ales după alegerea lui Dorin Chirtoacă primar de Chișinău. Uitați-vă și spuneți care credeți că este cel mai frumos brad care l-a avut Chișinăul în ultimul timp.

2007 

Brăduț în loc de brad în 2007
Brăduț în loc de brad în 2007 PC: pl.md

Bradul a fost furat. Dorin Chirtoacă a instalat bradul însă la scurt timp acesta a fost luat din Piață deoarece nu corespundea cu sărbătorile oficiale a Republicii Moldova, care sărbătorea atunci Crăciunul doar pe 7 ianuarie.

Deutsche Welle numea atunci bradul de Crăciun – simbol al luptei anticomuniste.

Deoarece nu a fost permisă instalarea bradului Tineretul Liberal a plasat,  în locul iniţial al Pomului de Crăciun un brăduţ simbolic, care avea jucării cu mesaje de tipul: „Dreptul la libertate personală”, „Dreptul la siguranţă”, „Dreptul la libertatea de exprimare”, „Libertatea gândirii, conştiinţei şi religiei”

2008 

Bradul arestat, furat și appi găsit în curtea unei case de copii
Bradul arestat, furat și apoi găsit în curtea unei case de copii

Epopeea bradului a continuat. Pomul de Crăciun al Primăriei Chișinău, înalt de 17 metri, a fost furat, după ce marți fusese arestat de poliție. Pomul de Crăciun al Primăriei a dispărut de la Ocolul Silvic Strășeni, unde a fost reținut de poliție la 16 decembrie.

Mai apoi Dorin Chirtoacă a găsit bradul la o casă de copii, însă a renunțat să-l ia de acolo, în schimb a împodobit trei brazi din Scuarul Teatrului de Operă și Balet.

2009 

Bradul din 2009
Bradul din 2009

În 2009 de Crăciun încă se căuta mai mult adevărul despre 7 aprilie, așa că Bradul nu a fost în prim-plan.

2010 

Bradul urât din 2010
Bradul urât din 2010 PC: timpul

În 2010, se spunea că e un brad urât și că bradul din Bălți e mai frumos. Jurnal scria: ”Pomul de Crăciun din centrul Chişinăului, împodobit de femeile care strâng frunzele din capitală, arată ca o Chiriţă. Cu de toate pe el şi fără bun-gust”.

2011 

Bradul mai frumos ca cel din Bruxelles din 2011
Bradul mai frumos ca cel din Bruxelles din 2011 PC: chisinau.md

Pomul de Crăciun din 2011 a fost adus în acest an din satul Bozieni. Avea o înălțime de peste 25 de metri, iar primăria a plătit pentru el 11 mii de lei. Ghirlandele au fost aprinse în fiecare seară până pe data de 14 ianuarie. Pentru a ilumina orașul de sărbători Primăria a cheltuit aproape 1,5 milioane de lei.

În 2011 Dorin Chirtoacă spunea că bradul din Chișinău e mai frumos decât bradul din Bruxelles.

2012

Bradul alb-roșu din 2012 PC: warreninmoldova.blogspot.com
Bradul alb-roșu din 2012 PC: warreninmoldova.blogspot.com

În 2012 bradul de Crăciun a fost inaugurat pe 1 decembrie cu un concert al formației Vunk.

Potrivit Publika, autorităţile au ales în acest an un arbore care are aproximativ 50 de ani şi o înălţime de 20 de metri. Pomul a fost tăiat din curtea unui chişinăuian. Bradul din centrul capitalei va fi îmbrăcat în alb şi roşu, culori pe care, potrivit Primăriei, le-ar fi ales locuitorii oraşului. Astfel, pomul va avea 800 de globuri şi cei cinci kilometri de ghirlande electrice.

În acest an, autorităţile capitalei au cheltuit peste 4,5 milioane de lei pentru pregătirea oraşului de sărbătorile de iarnă.

2013 

Bradul din 2013
Bradul din 2013

Bradul principal al țării are în jur de 18 metri înălțime şi a fost crescut în grădina unui locuitor al satului Coşerniţa, din raionul Criuleni, timp de 40 de ani. Costul copacului a fost de circa 15 mii de lei, iar pentru transportarea şi împodobirea acestuia Primăria a mai cheltuit alte 15 mii de lei.

Totodată a fost inaugurat și iluminatul decorativ pe străzile capitalei. În total 100 de străzi din capitală vor fi iluminate decorativ în perioada 1 decembrie – 14 ianuarie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente