Nota 5 la respectarea, protecția și asigurarea drepturilor omului în Moldova

drept
Foto: Fotografie din cadrul Galei Premiilor ONG în domeniul Drepturilor Omunui din 2012 PC: trm.md

De ziua internaţională a drepturilor omului, Centrul de Informaţii în domeniul Drepturilor Omului a lansat Indexul Naţional al Drepturilor Omului pentru anul 2013 în scopul aprecierii situației curente și urmărirea dinamicii și progreselor anuale.

Astfel respectarea, protecţia şi asigurarea drepturilor omului în Republica Moldova este apreciată cu 5,79 puncte din 10 ceea ce înseamnă că situaţia în ţară la capitolul drepturilor omului este sub limita nivelului satisfăcător cu multe încălcări înregistrate, care afectează un număr foarte considerabil de oameni. Aceste încălcări sunt sistemice, au loc cu frecvenţa mare, şi sistemul de stat doar în mod fragmentar abordează încălcările. În comparaţie cu anul 2012 scorul la capitolul situaţia generală privind drepturile omului a rămas practic neschimbat (creşterea de +0,02 puncte este marginală). Indexul este bazat pe rezultatele aprecierii a 12 experți și specialiști în domeniu.
Indexul este divizat pe tematici și oferă aprecieri referitor la discriminarea pe diferite criterii, cadrul normativ și despre principalele drepturi și libertăți fundamentale, precum siguranța persoanei, libertatea întrunirii și asocierii, accesul la justiție, dreptul la asistență socială etc. Pentru a accesa raportul integral vă rugăm să treceţi pe Portalul Drepturilor Omului, după cum urmează Index 2013

Centrul de Informații în domeniul Drepturilor Omului își exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia nesatisfăcătoare la capitolul drepturilor omului și face apel la toate autoritățile competente să întreprindă urgent măsurile necesare pentru îmbunătățirea situației, întrucât respectarea drepturilor omului este fundamentul unei societăți democratice, libere și prospere.

Indexului Naţional al Drepturilor Omului se face şi se dă publicităţii o dată pe an, la finele anului apreciat. Primul Index a fost lansat în decembrie 2012 şi poate accesat pe Portalul Drepturilor Omului, după cum urmează Index 2012.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente