EuroMaidan-ul din 8 decembrie 2013. A început bine, s-a terminat nu prea

content(1)
Foto: O femeie din Kiev dă flori ofițerilor de poliție care păzesc administrația președintelui. PC: kyivpost.com

Duminică, 8 decembrie, a fost ziua de susținere a EuroMaidan-ului în toată lumea și în toată Ucraina. #diez îți prezintă cele mai importante momente.

Și la Keiv o femeie dă flori ofițerilor de poliție care păzesc administrația președintelui. PC: kyivpost.com
O femeie dă flori ofițerilor de poliție care păzesc administrația președintelui din Kiev. PC: kyivpost.com

Protestatarii din Piața Europeană din Dnipropetrovsk, care la ora 16 numărau 7.000 de oameni, au fost dispersați pașnic de către poliția locală. În contrast cu comportamentul intimidant a poliției locale din ultimele săptămâni, poliția a fost accepta flori, steaguri și îmbrățișări din partea protestatarilor. Grupuri mici mai rămân în Piață, dar la fel și o atmosferă de sărbătoare. Se aud strigăte de genul „Estul și Vestul împreună!”

 

untitleddnipro
EuroMaidan în orașul Dnipropetrovsk

Oameni au organizat un marș pe bd. Karl Marx, strada principală din Dnipropetrovsk, în sprijinul protestelor de pe EuroMaidan din Kiev. Marșul a început în Parcul Globa și s-a îndreaptat spre Piața Europeană. Scandările de tip ”Ianukovici! suspendarea!” și ”Banditule pleacă!” se auzeau acolo. Acest lucru este în general considerat a fi cel mai mare protest public din Dnipropetrovsk de la Revoluția Portocalie din 2004.

 

Mai mult de 1000 de persoane au făcut check-in pe Foursquare PC: kyivpost.com
Mai mult de 1000 de persoane au făcut check-in pe Foursquare PC: kyivpost.com

 

La ora 14, ministerului de interne anunță că sunt aproximativ 50.000 de protestatari în centrul Kievului și 5.000 de apărători ai legii în zonă. Cu toate acestea, Partidul Batkivshchyna spune că de fapt sunt aproape de 1 milion de oameni, în timp ce știrile informează despre numere de mai sus 100.000.

Există un „Swarm Epic” pe EuroMaidan, spune Foursquare. Mai mult de 1.000 de persoane au făcut check-in, utilizând acest serviciu, în aceeași locație, permițându-i să primească statut special.

 

 

O invitație trimisă de către organizatori pentru comunitatea ucraineană din San Francisco, să se alăture la EuroMaidan
O invitație trimisă de către organizatori pentru comunitatea ucraineană din San Francisco, să se alăture la EuroMaidan. PC: kyivpost.com

Organizatorii au așteaptat 300-500 de participanți în San Francisco, Bay Area și Sacramento dar și eforturi similare în alte state și orașe din Statele Unite ale Americii, pentru susținerea EuroMaidan-ului.

 

EuroMaidan în Praga, Cehia
EuroMaidan în Praga, Cehia. PC: kyivpost.com

 

Sute de oameni au venit la un miting în sprijinul EuroMaidan-ului din Kiev și a întregii națiuni. Protestatarii purtau steaguri ucrainene și alte simboluri. Multe orașe din Ucraina și din lume au găzduit proteste pentru viitorul european al Ucrainei.

În stânga aveți o vedere a EuroMaidan-ului din Praga, de astăzi, 08 decembrie.

 

Președintele Barroso a vorbit cu președintele Ianukovici la telefon pentru a reitera necesitatea unei soluții politice la tensiunile actuale, printr-un dialog cu opoziția și societatea civilă.

El a reamintit necesitatea de a respecta libertățile civile și exercitarea reținerii maximale.

Barroso a mai anunțat că Înaltul Reprezentant / vicepreședintele, Cathy Ashton, se va deplasa la Kiev în această săptămână pentru a sprijini o cale de ieșire din criza politică.

Președintele Barroso a reamintit, de asemenea, poziția UE referitor la semnarea Acordului de Asociere și Aprofundare și de Liber Schimb, odată ce sunt îndeplinite toate condițiile necesare.

 

Ziua s-a încheiat nu tocmai frumos. Un monument a lui Vladimir Lenin, care se afla pe bd. Șevcenko din Kiev, a fost dat jos în jurul orei 18, de către un grup de protestatari radicali. Ei au folosit un cablu de oțel pentru a decapita statuia, scandând ”Ianukovici este următorul!” și cântând imnul național Ucrainian. Apoi aceștia au rupt-o în bucăți cu ajutorul ciocanelor.

 

Statuia lui Lenin la pământ, după ce a fost demolată de un grup radical de protestatari PC: © Katya Gorchinskaya
Statuia lui Lenin la pământ, după ce a fost demolată de niște protestatari radicali. PC: © Katya Gorchinskaya
biglenin2
Statuia lui Lenin la pământ, distrusă cu ciocane de protestatarii radicali. PC: © Kostyantyn Chernichkin

Sursa: KyivPost

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente