Universitățile trebuie să ofere acces egal la studii pentru toți studenții

nthumbs3_15191
Foto: PC: EDU.md

Asigurarea accesului la studii superioare și crearea condițiilor necesare pentru formarea profesională a studenților cu cerințe educaționale speciale au fost discutate, săptămâna precedentă, în cadrul unei ședinței organizate de Ministerul Educației.

La eveniment au participat studenți cu dizabilități de văz de la diferite instituții de învățământ, cadre didactice, reprezentanți ai Asociației Obștești ”Societatea Orbilor din Moldova”, ministerelor de resort.

Viceministrul Educației, Loretta Handrabura, a menționat că Guvernul în parteneriat cu mediul asociativ trebuie să asigure persoanelor cu CES condițiile necesare pentru dezvoltarea competențelor profesionale, pentru a se integra ulterior profesional și social.

La rândul lor, studenții au menționat despre necesitatea adaptării fizice a clădirilor și sălilor de studiu a instituțiilor de învățământ la cerințele studenților cu nevoi speciale, a programelor de formare profesională, a informației, a timpului rezervat evaluării etc.

Studenții au vizitat, de asemenea, Centrul de suport pentru studenți cu dizabilități de vedere din cadrul Universității de Stat din Moldova, în cadrul căruia 30 de studenți din această instituție beneficiază de suport suplimentar din partea cadrelor didactice. Centrul este dotat cu tehnică specială.

Potrivit datelor statistice, în perioada anilor 2010-2013, în universități, la locuri cu finanțare bugetară au fost înmatriculați 363 de studenți cu dizabilități.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente