Ministerul Sănătății recomandă: „Leapădă fumatul. Acum!”

fmatul
Foto: Secvență din campania lansată anterior pe rețelele de socializare îndemnând Ministrul Justiției să lepede fumatul PC: Eugen Luchianiuc

La 21 noiembrie curent, pentru prima dată în Republica Moldova, este marcată oficial Ziua Naţională fără Fumat şi urmează a fi consemnată în fiecare an, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie cu scopul de a sensibiliza populaţia cu privire la riscurile fumatului pentru sănătate şi beneficiul renunţării la fumat.

Acţiunile de informare şi conştientizare privind efectele nocive ale fumatului sunt parte şi a campaniei naţionale anti-fumat cu genericul “Leapădă fumatul. Acum!”, scopul căreia este reducerea prevalenţei fumatului în rândul tinerilor prin promovarea unui stil de viaţă fără tutun, încurajarea renunţării la fumat şi oferirea protecţiei faţă de expunerea la fumul de tutun.

Principalele mesaje de comunicare, ce vor fi promovate pe parcursul acestei săptămâni sunt:

#1. „Fumatul ucide. Leapădă fumatul. Acum!”;
#2. ”Fumul de tutun conţine mai mult de 70 de substanţe care provoacă cancer”;
#3. „Fumatul poate ucide fătul nenăscut”;
#4. ”Fumatul dumneavoastră dăunează copiilor, familiei și prietenilor dumneavoastră”;
#5. „Copiii fumătorilor sunt mai predispuşi să înceapă să fumeze”;
#6. „Fumatul reduce fertilitatea şi creşte riscul de impotenţă”;

Utilizarea tutunului este cauza numărul unu a mortalităţii în lume, care poate fi evitată. Fumatul ucide până la jumătate din toţi utilizatorii şi reduce durata vieţii fumătorilor, în mediu, cu 15 ani. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul ucide anual aproximativ 5 milioane oameni în lumea întreagă, inclusiv peste 1,2 milioane în regiunea europeană. Această cifră nu include un număr adiţional de 600.000 persoane care decedează din cauza fumatului pasiv, printre care 150.000 copii. În Republica Moldova din cauza fumatului anual decedează peste 4000 persoane.

Fumatul unei singure ţigări scurtează viaţa cu 7 minute. Fumatul unui pachet de ţigări pe zi, scurtează viaţa cu 140 minute/zi sau 35,5 zile/an. Aceasta înseamnă, că un an al fumătorului are mai puţin de 11 luni. Potrivit celor mai recente studii, rata mortalităţii în rândul fumătorilor este de 2-3 ori mai mare decât la nefumători, în toate grupurile de vârstă. La scară mondială, decesele cauzate de fumat sunt în număr mai mare decât cele cauzate de SIDA, tuberculoză, accidente de circulație, suicid şi crime. Fumatul este responsabil pentru: 90% din cazurile de cancer pulmonar, 75% din cazurile de bronşită cronică, 25% din cazurile de boli de inimă.

Ministerul Sănătăţii cheamă toate cadrele medicale, didactice, societatea civilă să se implice în promovarea unei vieţi libere de fumat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente