(foto) Documentul care atestă denumirea Chişinăului va fi expus publicului

img06851p
Foto: Documentul care atestă denumirea oraşului Chişinău va fi expus publicului PC: flickr.com

Copia documentului care atestă denumirea oraşului Chişinău va fi expus Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie.

În premieră, locuitorii şi oaspeţii capitalei vor avea posibilitatea să vadă, în cadrul unei expoziții, documentul istoric în care se menţionează pentru prima dată numele oraşului Chişinău, transmite IPN.

Un grup de tineri a făcut rost de documentul de importanţă istorică şi l-au transmis sâmbătă, 12 octombrie, Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie. Ideea le-a venit tinerilor acum doi ani, când de Hramul Oraşului au vizitat Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie şi nu au putut să vadă primul document istoric în care se menţionează numele oraşului. Tinerii s-au arătat curioşi să afle unde în Moldova se păstrează actul din 1436, care atestă pentru prima dată oraşul de pe malul Bâcului.

Reprezentanţii muzeului le-au spus că acesta nu se află în Moldova, ci în Polonia, iar obţinerea unei copii este foarte costisitoare. Tinerii au purtat discuţii cu istorici şi muzeografi, care spuneau că documentul se află la Varşovia, fie la Cracovia. Abia în prima jumătate a anului curent, tinerii au reuşit să afle că actul este în Arhiva Centrală a Documentelor Istorice din Varşovia.

Grupul de tineri a expediat o scrisoare electronică arhivei din Varşovia, iar polonezii au fost foarte operativi. În câteva zile, aceştia au explicat procedura de obţinere a documentului şi suma care trebuie să fie achitată pentru copia solicitată. Procedura a durat câteva luni, iar în luna septembrie anul curent copia a fost expediată la Chişinău.

Ieri, grupul de tineri voluntari a donat copia documentului Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie, unde acesta va fi expus.

 

Copia documentului de atestare a Chişinăului a ajuns la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie PC: IPN
Copia documentului de atestare a Chişinăului a ajuns la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie PC: IPN

Şeful sectorului Arheologie de la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, Ion Tentiuc, a menţionat că gestul tinerilor este foarte frumos. „Trecutul oraşului este şi trecutul nostru şi mă bucur că sunt oameni care vor să păstreze această istorie”, a mai spus Ion Tentiuc.

Unul din tineri a spus că, de fapt, mai scump a costat rama în care a fost pusă copia documentului şi tranzacţia transferului în Polonia, decât copia. Acesta nu a vrut să spună suma pe care au fost nevoiţi să o achite pentru a obţine copia documentului.

Copia documentului de atestare istorică a denumirii oraşului Chişinău este inclusă în expoziţia organizată cu ocazia Hramului Oraşului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente