(foto) Încă trei tipuri de acte de stare civilă accesibile prin intermediul terminalelor

IMG_9855
Foto: Iuliana s-a bucurat de acest serviciu. A fost scutită de cozile de la ghișee și a completat cererea în doar 5 minute

Ministerul Justiției în colaborare cu Serviciul Stare Civilă (SSC) completează platforma E-stare civilă cu posibilitatea eliberării a încă trei tipuri de acte de stare civilă solicitate prin intermediul ghişeelor multi-media.

Este vorba de următoarele acte: extrasul multilingv de naştere, extrasul multilingv de căsătorie și extrasul multilingv de deces.

Dacă până acum, cetățenii trebuiau să se prezinte fizic pentru a solicita aceste tipuri de acte la oficiile SSC, acum vor avea posibilitatea să depună cererea la oricare Terminal QIWI, pe ecranul căruia va fi indicat logo-ul SSC. Ulterior, extrasele vor fi eliberate de oficiile teritoriale SSC. Prețul pentru obținerea respectivelor acte rămâne neschimbat, fiind achitată suplimentar suma de 10 lei comision pentru terminal (5 zile-250 de lei, 15 zile-150 lei, 30 zile-50 lei). Actele nu pot fi solicitate însă la termenul de 1 oră și 24 ore, aceste extrase de pe acte vor fi disponibile doar la depunere fizică a cererii.

Acum ești scutit să vii să depui cererea la oficul SSC
Acum ești scutit să prezinți fizic cererea la oficiul SSC, vii la oficiul doar la eliberarea extrasului

„În această perioadă aceste extrase au devenit supra solicitate de către cetățenii Republicii Moldova care le utilizează în străinătate. Aceste extrase sunt recunoscute în 19 țări europene fără a fi traduse, legalizate sau apostilate. Din cele 19 țări fac parte: Germania, Franța, Italia, Portugalia, România, Elveția, Olanda, Turcia etc. Lansarea acestui proiect ține nemijlocit de simplificarea activității funcționarilor SSC în procesul de audiență a cetățenilor, iar scopul acestei lansări este ca un număr cât mai mare de cetățeni să beneficieze de servicii operative, accesibile transparente și eficiente”, a declarat Lucia Ciobanu, director al Serviciului Stare Civilă.

IMG_9841
Lucia Ciobanu, director al Serviciului Stare Civilă și ministrul Justiției, Oleg Efrim

„Aceste servicii sunt unele din cele mai solicitate la Starea Civilă. Parvin 30-40 solicitări zilnic, în medie cca 18 mii de solicitări pe an. Datorită acestui fapt, rândurile sunt mari, oamenii sunt nervoși pentru că trebuie să se deplaseze din diferite regiuni ale țării. Acum, cu lansarea acestui serviciu, oamenii vor putea să solicite documentele de oriunde din țară, la aceleași costuri, fiind scutiți de a se deplasa și a sta în coadă”, a mai adăugat ministrul Justiției, Oleg Efrim.

IMG_9833
Acte ce pot fi solicitate prin intermediul terminalelor
IMG_9855
Iuliana s-a bucurat de acest serviciu. A fost scutită de cozile de la ghișee și a completat cererea în doar 5 minute

De la începutul anului (semestrul I) au fost solicitate 4.334 astfel de acte. Dintre care: extras multilingv de naștere – 8.834 acte, extras multilingv de căsătorie – 1.400, extras multilingv de deces – 100.

Acestă metodă de eliberare a extraselor prin intermediul terminalelor are mai multe beneficii, precum:
# economisirea timpului pentru depunerea cererii (îți ia doar 5-6 minute per extras);
# posibilitatea solicitării extraselor în orice localitate din Moldova;
# evitarea rândurilor de la ghișeele oficiilor SSC atunci când depui cerere de solicitare a actelor.

Acum poți fi scutit de cozile de la oficiile SSC
Acum poți fi scutit de cozile de la oficiile SSC

Reamintim că, serviciul electronic E-stare civilă a fost lansat de către SSC în data de 05.12.2012. De atunci, cetățenii au posibilitatea să depună cereri prin intermediul reţelei de ghişee multi-media la următoarele tipuri de certificate: certificat privind starea civilă și aviz privind neschimbarea numelui şi/sau prenumelui.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente