(foto) Așa a trecut prima petrecere queer din Chișinău

1ha6C
Foto: Siarhei și partenerul lui Aliaxei la prima petrecere queer din Chișinău.

Unul din activiștii LGBTQ din Belarus a organizat prima petrecere Queer din Chișinău. Vezi cum au fost îmbrăcate reginele și cine a venit să-i spună ”la mulți ani!” lui Siarhei.

Siarhei este activistul LGBTQ din ”țara cu două steaguri” și de trei luni ”fără casă”. În Belarus Siarhei are o tradiție. În fiecare an de ziua sa el organizează un Queer Ball și o face deja de patru ani. Dar uite că în 2013 a trebuit să schimbe tradiția și să sărbătorească la Chișinău. Din cauza activității sale, anul acesta Siarhei a rămas fără paşaport timp de 62 zile. După ce acesta i-a fost întors de autorităţile din Minsk, care l-au și sechestrat, tânărul a fost nevoit să plece din Belarus. În schimb manifestația LGBTQ, pe care anul trecut, au organizat-o la Minsk, într-un tramvai, o va ține minte foarte multă lume! Dacă autoritățile belaruse ar fi dat de Siarhei, acesta ar fi stat la răcoare până la 5 ani. Dar să revenim la bal, care după tradiții avea nevoie, bineînțeles, de regine! Acestea au venit la petrecerea din Chișinău, chemate de Siarhei, tocmai din Minsk. #diez a reușit să stea de vorbă cu reginele serii, de altfel cunoscute ca travestiţi, și uite că împărtășim cu voi istoriile Simonei Glam, Vanessei și Roxy Ryan.

Roxy Ryan a făcut facultatea de fotografie, dar cum ia spus profesorul ”a învățat să fotografieze, iar acum fotografiată este ea”. Existența o câștigă exclusiv din show-uri. Dacă pentru o perioadă eroina ei era Britney Spears, acum Roxy este pasionată de Lana del Rey. Aici apare și Vanessa la orizont, care studiază limbile străine și cântă live împreună cu Roxy. Chiar dacă nu au călătorit prea mult, ele nu se gândesc să plece undeva peste hotare. Când le-am întrebat care a fost reacția părinților, când au venit la ei în calitate de Roxy și Vanessa, ambele mi-au spus că ai lor au primit informația, și o primesc în continuare, dozată. O avalanșă de emoții și detalii, vor aduce numai la un potențial atac de cord.

Despre aventurile lor la Chișinău ne-a povestit Simona Glam. Tot ea a fost și moderatoarea serii de la teatrul Spălătorie. Chișinău li s-a părut sovietic și murdar. În capitală fetele noastre au pornit în căutarea unui salon de frumusețe, iar soarta le-a ales pe un drum mai special, prin Piața Centrală. Chiar dacă Minskul nu este atât de tolerant, oamenii cu siguranță sunt mai relaxați și nu privesc atât de insistent oamenii din jur, așa cum au făcut-o ce de la noi. Cu siguranță ce nu poți spune despre lumea adunată la Spălătorie. Multe putem să povestim, cert este că imaginile vor spune mai multe despre prima petrecere Queer din Chișinău.

1ha2p
Simona Glam este gata să înceapă seara și să distreze publicul, adunat în teatrul Spălătorie.
1ha2W
Artiom, unul din activiștii LGBTQ din Moldova, este gata să facă un duet cu Simona Glam.
1ha3D
Un număr artistic plin de emoții la primul Queer Bal din Chișinău!
1ha3j
Talentul nu se măsoară în centimetrii pantofilor. Artiom și Simona Glam s-au descurcat de minune!
1ha4r
Atmosera devine tot mai fierbinte la sfârșitul numărului artistic.
DSC_0053
Simona Glam îl cheamă în scenă pe sărbătoritul serii! Siarhei, la mulți ani!
1ha57
Cei de la GENDERDOC-M l-au primit în familia lor pe Siarhei, de când acesta nu se mai poate întoarce în Minsk.
1ha5x
Anastasia, una din activistele LGBTQ din Moldova, a ieșit pe scenă să-l felicite pe Siarhei.
1ha6a
Aliaxei, partenerul lui Siarhei nu a ezitat să-l felicite pe acesta cu o deosebită tandrețe.
1ha7C
Pentru toată lumea adunată la teatrul Spălătorie, Roxy Ryan a interpetat câteva piese semnate de Lana del Rey.
1ha8x
Vanessa la rândul ei într-o minunată rochie de seară a ieșit pe scena teatrului Spălătorie.
1ha8Y
Divele noastre au terminat seara cu un frumos trio pe scenă!

Termenul ”queer” este puţin diferit de LGBT, care se referă doar la persoane lesbiene, gay, bisexuale și transgender. Queer include nu doar aceste grupuri, dar și persoane intersexuale, pangen și heterosexuali cu practice sexuale considerate non-normative, precum sadomasochism, fetiș, etc. Queer poate fi considerat atât ca o identitate, precum şi un mod de viaţă sau comportament non-heteronormativ, care depăşeşte limitele sistemului binar al genurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente