Vom plăti mai mult pentru gazul din România decât pentru cel din Rusia

ef940a2a6a40108cfced3d4600dfad26
Foto: Gazoductul Ungheni - Iași PC: baricada.ro

Preţul gazului cumpărat din România va fi mai mare decât cel pe care Republica Moldova îl plăteşte acum pentru gazele de la Gazprom. Gazoductul Ungheni-Iași ar trebui finisat în 17 luni.

Moise Guran a făcut o analiză pentru postul TVR în care spune: „Să nu vă imaginaţi, că peste 17 luni, când va fi terminată conducta Iaşi-Ungheni, moldovenii vor aplica un şut arogant Gazprom-ului, bucuroşi că vor lua gaze ieftine de la fraţii lor români”.

 

El spune în emisiunea Ora de Business că conducta se va face în mare parte pe banii României, pentru că 70% din lungimea ei se află în România. „Valoarea ei strategică pentru Republica Moldova există, dar nu trebuie exagerată. România este şi ea ţară importatoare de gaze de la Gazprom, iar principiul „frate-frate, dar brânza-i pe bani” se aplică. Preţul gazului cumpărat din România va fi mai mare decât preţul la care Moldova cumpără acum gaze de la Gazprom, va fi chiar mai mare decât preţul la care ruşii aduc gaze dincoace de Prut, în România”.

Totodată el spune că nu avem de ce să fim dezamăgiți: „Nu, nu e un fel de speculă pe care România o face cu Republica Moldova. Ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii este că, în următorii cel puţin cinci ani, exporturile de gaze româneşti în Moldova vor fi limitate. O dată, pentru că până atunci nu vom avea gaze suficiente nici pentru noi şi, a doua oară, da, pentru a nu ofensa Rusia. Să fie adică bine pentru toată lumea, până una alta.”

Mai mult decât atât, întrebat de ce proiectul gazoductului Iași-Ungheni este unul important pentru Republica Moldova, Emmet Tuohy, cercetător la Centrul Internațional de Studii ale Apărării cu sediul în Tallinn, Estonia, a cărui teme de cercetare sunt apărarea regională, politica energetică și securitatea cibernetică, Moldova, Ucraina și Georgia constituind aria sa de cercetare, a menționat că acest gazoduct pune capăt dependenței energetice a Republicii Moldova față de Rusia, scrie infoprut.ro.

Acest gazoduct este de o importanță majoră pentru Republica Moldova, mai întâi de toate, pentru că reprezintă o posibilitate reală de a pune capăt dependenței complete faţă de Rusia, care este la acest moment sursa a 100% din gazele naturale importate. Este un semn salutabil să vezi conducătorii Moldovei făcând acest pas, bineînțeles în strânsă cooperare cu România și partenerii europeni. Aceasta deoarece dependența de aprovizionarea continuă cu resurse energetice aduce cu sine trei sectoare de risc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente