Oficialitățile statului și politicienii din R.Moldova și România au participat astăzi, 27 august, la depunderea de flori cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Șeful statului Nicole Timofti a despus flori alături premierul Iurie Leancă și președintele Parlamentului, Igor Corman.  Deasemenea la depunerea de flori au participat și premierul român Victor Ponta și Comisarul European pentru Energie Guenther Oettinger. Cei doi oficiali se află astăzi la Chișinău la invitația Prim-ministrului, cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova și lansarea lucrărilor de construcție gazoductului Iași – Ungheni.

La eveniment, de asemenea au participat membrii Guvernului, deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic și mai mulți cetățeni de rând.

“Independența este probabil cel mai frumos sentiment pe care să-l aibă un om atunci când el se simte independent și la luarea deciziilor, la comportamentul său în societate”, a declarat șeful statului, Nicolae Timofti.

“Toate țările independente sunt undeva dependente de a numiți factori externi. Dacă vorbim de problemele energetice ele sunt discutate peste tot în lume, inclusiv și în cadrul UE. Important e să nu fim sută la sută dependenți și atunci evenimentul care va avea loc astăzi, startul construcției gazoductului Iași-Ungheni, este orientat anume în această direcție, ca Moldova să aibă surse alternative de alimentare cu gaz”, a declarat președintele Parlamentului Igor Corman.

“Eu cred că moldovenii au realizat în mare parte că sunt independenți din motiv că și-au dat seama că trebuie să conteze în primul rând toți cetățenii R.Moldova, nu doar clasa politică. Acest proces el este continuu de maturizare a conștiinței naționale, de conșteintizare a independenței”, susține Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleț.

Marii absenți ai evenimentului au fost liderul PL, Mihai Ghimpu, dar și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

IMG_0210

Igor Corman, Nicolae Timofti și Iurie Leancă

IMG_0224

De Ziua Independenţei oficilaii au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt

IMG_0253

Premierul român – Victor Ponta

IMG_0270

Premierul român – Victor Ponta

IMG_0297

Marian Lupu și Vlad Filat

IMG_0341

Deputații Valeriu Streleț, Liliana Palihovici, Valentina Buliga și Veaceslav Ionița

IMG_0364

Vitalie Marinuță

Premierul României și Comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger
Premierul României și Comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger