Protestele din Bulgaria în 7 imagini tragice

bulgaria-protests-22-june-2013
Foto: Mii de protestatari bulgari ies în stradă zilnic pentru a-și arăta nemulțumirea față de corupția din conducere. PC: bulgaria.org

Bulgarii au început un nou stadiu a protestelor. Mai mult de 100 de parlamentari, miniștri și jurnaliști și-au petrecut noaptea de ieri asediați în interiorul Parlamentului până când poliția i-a evacuat.

Azi, 25 iulie 2013, este cea de a 42-a zi a protestelor anti-guvernamentale.

Comisia Europeană (CE) a urmărit cu preocupare evenimentele de la Sofia din acea noapte şi face apel la toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere, a declarat miercuri Olivier Bailly, purtător de cuvânt al CE.

Protestatarii construiesc baricade în jurul Parlamentui.PC: Reuters
Protestatarii construiesc baricade în jurul Parlamentui. PC: Reuters

„Am urmărit cu preocupare evenimentele de la Sofia de noaptea trecută. Este o chestiune internă de ordine publică şi care ţine de dreptul de a demonstra în Bulgaria. CE face apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere”, a declarat Olivier Bailly în cadrul briefingului de presă cotidian.

Baricada din fața Parlamentului. PC: Guardian
Baricada din fața Parlamentului. PC: Guardian

Anterior, Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a făcut un apel ca protestele care au loc în capitala Sofia să rămână paşnice. Pentru prima dată de la începerea manifestaţiilor, am văzut tentative de perturbare a ordinii publice, afirmă preşedintele într-o declaraţie transmisă presei în noaptea de marţi spre miercuri, după ce marţi seară s-a ajuns la ciocniri violente între manifestanţii antiguvernamentali şi forţele de ordine în care au fost rănite uşor câteva persoane.

Protestele bulgare anti-guvernamentale durează mai mult de 42 de zile. PC: channelnewsasia.com
Protestele bulgare anti-guvernamentale durează mai mult de 42 de zile. PC: channelnewsasia.com

Mii de locuitori ai Sofiei ies zilnic pentru a protesta împotriva guvernului socialistului Plamen Oreşarski. Manifestanţii acuză actualul cabinet de legături cu mafia după ce, la 14 iunie, la propunerea executivului, parlamentul a ales un parlamentar foarte controversat la şefia agenţiei de securitate naţională.

Încercând să stopeze transportul feroviar. PC: wodumedia.com
Încercând să stopeze transportul feroviar. PC: wodumedia.com

Ca de obicei, cei mai mulţi protestatari au ieşit în stradă în timpul serii, după ora 18.00. Însă, spre deosebire de serile precedente, parlamentul nu a fost gol şi în clădire se aflau câteva zeci de parlamentari reuniţi pentru a discuta proiectul de rectificare a bugetului în trei comisii de resort. Când au aflat că în clădire sunt parlamentari, protestatari au blocat toate căile de acces din şi spre Parlament.

Protestele Bulgare sunt monitorizate de întreaga lume. PC: abcnet.au
Protestele Bulgare sunt monitorizate de întreaga lume. PC: abcnet.au
Cânțând la pian în fața clădirii Parlamentului din Bulgaria.
Cântând la pian în fața clădirii Parlamentului din Bulgaria. PC: Reuters
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente