Bancnotele de 20 și 50 de euro sunt falsificate cel mai des

incenG
Foto: Fii cu ochii pe euro pe care îi folosești. PC: revistatodopyme.es

Cel mai mare număr de bancnote falsificate înregistrat din anul 2000 până în prezent a fost stabilit în primul semestru al anului 2013. Banca Centrală Europeană a anunțat retragerea în această perioadă a 317 mii de bancnote euro false.

BCE, de asemenea, susține că riscul de a obține un bilet euro fals este redus.

Falsificatorii preferă bancnotele de 20 și de 50. Ponderea acestora a reprezentat 82 la sută. Bancnotele de 100 de euro dețin 12,4 procente din ponderea totală a bancnotelor contrafăcute.

Potrivit Moldpres, BCE depune eforturi pentru a informa publicul cu privire la modalităţile de recunoaştere a bancnotelor contrafăcute şi pentru a le identifica exact cu ajutorul aparatelor de sortare şi procesare a bancnotelor şi îndepărtarea acestora din circulaţie, de către agenţii profesionişti.

Un fals poate fi depistat astfel:

Banca Centrală Europeană recomandă testul „simte, observă, înclină în bătaia luminii“ și contactarea poliției ori de câte ori crezi ca ai primit sau ți s-a oferit o bancnota contrafacută.

Atinge bancnota, plimbând ușor degetele pe suprafața ei, unde sunt inițalele BCE, valoarea numerică și motivele grafice. Trebuie să simți hârtia aspră – lucru care e însă greu de sesizat la bancnotele vechi sau uzate.

Uită-te la bancnote, îndreptandu-le contra luminii. Filigranul și firul de securitate trebuie sa fie clar vizibile, la fel ca și valoarea înscrisă în colțul din stânga sus, pe fața bancnotei.

Înclină fața bancnotei pentru a observa imaginea schimbătoare a foiței cu banda holografică. Pe spatele bancnotei ar trebui sa fie o dungă irizată ori cu cerneala de culoare schimbătoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente