Colaborare polițienească moldo-germană derulată cu succes

cctp_cap_prins
Foto: PC: politie.gov.md

Capul unei rețele internaționale de trafic de persoane și proxenetism, cetățean al Republicii Moldova, a fost arestat în Olanda ca urmare a acțiunilor coordonate ale polițiștilor din Moldova și Germania.

Informația despre locația exactă a interlopului a fost transmisă poliției olandeze, care l-a arestat, după ce acesta a folosit un act fals pentru a se identifica. El urmează a fi transmis poliției germane care instrumentează o cauză penală pe trafic de persoane deschisă pe numele lui.

Rețeaua coordonată de cetățeanul moldovean activa în cel puțin 5 state. În Moldova acoliții interlopului racolau fete tinere și le pregăteau actele de călătorie, aceștia le obțineau pașaportul Republicii Moldova și un pașaport al României fals. Ulterior, victimele erau trimise în Ucraina, în care intrau utilizînd pașaportul moldovenesc. În Kiev, alți membri ai rețelei le facilitau victimelor îmbarcarea în avion pe curse spre Italia. La intrarea în Italia acestea deja utilizau pașaportul fals, pătrunzând, astfel, în spațiul Schengen. Din Italia victimele erau duse în Germania, unde alți membri ai rețelei le exploatau sexual. Exploatarea avea loc cel mai des prin „închiriere” unor cluburi de noapte. Banii erau strânși de membrii rețelei și eliberați victimelor doar la finisarea perioadelor de ședere în Germania.

Poliția Gemană a implicat Poliția Republicii Moldova în cercetarea acestui caz. În Moldova au avut loc 10 percheziții în diferite locații, în prezența ofițerilor de poliție germani. La rândul lor, doi ofițeri ai Centrului de Combatere a Traficului de Persoane (CCTP) au participat la trei percheziții și la audierea martorilor și victimelor în Dusseldorf, Germania. Acțiunile comune au permis identificarea a șapte victime, obținerea informațiilor operative relevante, identificarea a șase membri ai rețelei şi aflarea locului exact unde se afla capul rețelei în Olanda, ce a dus la arestarea acestuia.

Patru din cele șapte victime identificate au acceptat suportul serviciilor de protecție socială din Germania. Poliția urmează să-i dea în urmărire pe alți membri ai rețelei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente