SUA acordă 1,6 milioane dolari pentru modernizarea armatei R.Moldova

image-07
Foto: Infrastructura Bazei militare de instruire Bulboaca va fi renovată PC: Ministerul Aparării

SUA alocă încă 1,6 milioane de dolari pentru modernizarea armatei R Moldova. Suma vizează, în special, îmbunătăţirea infrastructurii Bazei de instruire Bulboaca.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, împreună cu directorul Programului Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI), Michael Smith, şi Ambasadorul SUA în Republica Moldova, E.S. William H. Moser, a efectuat o vizită oficială la Baza de instruire militară Bulboaca.

PC: Ministerul Aparării
PC: Ministerul Aparării

În cadrul evenimentului, oficialii au discutat despre modernizarea infrastructurii poligonului Bulboaca şi pregătirea militarilor moldoveni pentru participare în operaţiunile de menţinere a păcii.

Ministrul Apărării a vorbit despre performanţele militarilor Armatei Naţionale în operaţiunile de menţinere a păcii de peste hotare şi a mulţumit Guvernului SUA pentru banii oferiţi în cadrul GPOI. „Participarea în misiunile internaţionale este una dintre priorităţile Armatei Naţionale. Militarii moldoveni au demonstrat profesionalism în operaţiunile din Irak şi ţările africane. Sîntem recunoscători părţii americane pentru grantul de 1,6 milioane dolari, oferit în scopul modernizării poligonului Bulboaca, astfel încît militarii noştri să beneficieze de toate condiţiile necesare instruirii şi modernizării subunităţilor de menţinere a păcii”, a spus ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.

PC: Ministerul Aparării
PC: Ministerul Aparării

Directorul GPOI, Michael Smith a afirmat că: „Republica Moldova s-a transformat în furnizor de securitate globală, iar prezenţa militarilor moldoveni, în efortul global de menţinere a păcii, este foarte importantă pentru noi”. Oficialul a menţionat că proiectul urmează să fie implementat în viitorul apropiat, iar banii oferiţi vor fi investiţi în dezvoltarea capacităţii de instruire a militarilor moldoveni în domeniul operaţiunilor de menţinere a păcii.

PC: Ministerul Apărării
PC: Ministerul Apărării

La rîndul său, ambasadorul SUA la Chişinău, William H. Moser, a subliniat că proiectul GPOI este doar unul dintre lanţul de investiţii acordate Republicii Moldova în domeniul militar. „Colaborarea strînsă dintre guvernele şi armatele noastre se manifestă prin lansarea mai multor proiecte, în mare parte, destinate instruirii militarilor moldoveni pentru operaţiunile de menţinere a păcii sub egida ONU”, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău.

Sursele financiare oferite de Guvernul SUA în cadrul GPOI sînt destinate modernizării infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încît aceasta să permită instruirea la standarde internaţionale a militarilor Armatei Naţionale pentru participare în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii.

Taguri: #ONU
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente