Oazu Nantoi: Moldova nu are șanse de aderare la UE

oazu_nantoi_08979100
Foto: Oazu Nantoi PC: rtv.net

Politologului Oazu Nantoi a spus că există două motive principale pentru care Republica Moldova nu are o șansă de a se integra în UE. Oficialii Europeni care au vizitat RM recent au fost de altă părere.

Oazu Nantoi a declarat că Moldova nu are șane să adere la uniunea Europeană pentru că „Până nu este rezolvată problema transnistreană, nu putem face nimic. UE și așa are „dureri de cap” cu Ciprul și nu are nevoie de noi probleme. Doi – în spatele Transnistriei stă Rusia, care pentru UE este mult mai importantă decît Republica Moldova” . În interviul acordat în ajunul venirii sale la Chișinău și Traian Băsescu s-a pronunțat precum UE nu ar accepta încă o țară ce se află în conflict.

Mai mult de jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova (57%), văd soluționarea conflictului transnistrean în acordarea regiunii statutului de raion în componența Republica Moldova, 20% sprijină ideea de federalizare cu Transnistria și Găgăuzia, 13% pleează pentru refuzul de Transnistria, în timp ce 10% doresc ca lucrurile să rămînă așa cum sunt, relatează noi.md.

Doctorul habilitat Victor Mocanu, a remarcat că în cadrul unei conferințe de presă susținută la Academia de Științe din Moldova că dacă în anul 2009 54% din populație considerau posibilă reintegrarea, apoi în 2012 – doar 28%.

De asemenea, a scăzut numărul de susținători ai integrării Republicii Moldova în UE. În 2009, au fost 68% din 1.600 de respondenți, iar anul trecut – 44%. În același timp, pentru intrarea în Uniunea Vamală Rusia, Belarus și Kazahstan s-au pronunțat 61%.

Nantoi a calificat punctul serviciului consular al Federației Ruse la Tiraspol drept „fabrică pentru producerea de cetățeni ruși”, numărul cărora în Transnistria a ajuns la 180 000.

Amintim că în cadrul vizitei sale la Chișinău, Catherine Ashton a declarat că vede Republica Moldova în Uniunea Europeană.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente