ADMITERE 2013: Începe admiterea la facultate

646×404
Foto: Start admiterea 2013 PC: adevarul.ro

De azi şi până în 27 iulie, absolvenţii de clasa a XII-a care au promovat examenul de bacalaureat pot să se înscrie la facultate.

Admiterea 2013 în învățămîntul superior se va desfășura în 34 de universități, inclusiv 19 instituții de stat și 15 instituții private. Depunerea cererilor se va efectua în perioada 16-27 iulie 2013. Anunţarea rezultatelor intermediare se va efectua pînă la 31 iulie curent. Documentele în original vor putea fi depuse la instituția aleasă pînă la 03 august 2013, iar rezultatele finale vor fi anunțate pînă la 16 august curent. În perioada 7-9 august va avea loc concursul repetat la locurile neacoperite.

Planul de înmatriculare în universități, ciclul I prevede un număr total de 20.475 de locuri, din care 6.755 de locuri cu finanțare bugetară și 13.720 de locuri cu finanțare prin contract.licenta

Cele mai multe locuri bugetare au fost acordate pentru domeniul general de studiu ”Științe ale educației”-1.670 de locuri, ”Inginerie”-870 de locuri, ”Medicină”-475 de locuri, ”Științe exacte”-315 locuri etc.

Pentru anul de studii 2013-2014, au fost alocate 9.218 locuri pentru ciclul II de studii – masterat, din care 3.568 de locuri cu finanțare bugetară (mai mult cu 158 de locuri în comparație cu anul 2012) și 5.650 de locuri cu finanțare prin contract ( mai mult cu 1.095 de locuri față de anul 2012).

masterat

În următorul an de studii, în învățămîntul superior, vor fi introduse șapte specialităţi noi la care va fi admitere pentru prima dată, cu două mai mult în comparație cu anul trecut, după cum urmează:
Academia de Studii Economice din Moldova – Managementul resurselor umane
Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport -Servicii antiincendii
Academia de muzică, Teatru și Arte Plastice
#1. Istoria și teoria artelor plastice
#2. Filmologie, producție film și TV
#3. Dramaturgie și scenaristică
#4. Management artistic
Academia ”Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne – Drept. Securitatea frontierei

În anul curent, în metodologia de admitere în învățămîntul superior au fost operate unele schimbări. Drept urmare, toți candidații vor putea să se înscrie la concursul de admitere în universități, concomitent, la mai multe specialităţi din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituţii de învăţămînt superior, dar pot fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituţii de învăţămînt superior.

O altă completare prevede că, începînd cu anul 2014, locurile cu finanțare bugetară, cu excepția celor destinate copiilor orfani și invalizilor de gradul I și II, vor fi scoase la concurs în fiecare an, după sesiunea de vară. Studenții vor încheia cu universitatea, indiferent la ce formă de studii aplică, cu taxă sau fără, la zi sau la frecvență redusă, un contract doar pentru un an de zile și nu pentru toți trei sau patru ani cum era pînă în prezent. După fiecare an de studii se va calcula media pe care au acumulat-o la ambele sesiuni și clasamentul în ordinea descrescătoare va fi decisiv pentru a stabili cine sînt studenții care vor beneficia de loc bugetar.

Totodată, conform noilor prevederi, admiterea în învăţămîntul superior de stat şi privat la ciclul I, studii superioare de licenţă, se va efectua în baza regulamentelor proprii de concurs, stabilite de fiecare instituţie de învăţămînt superior în baza autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale Regulamentului de organizare și desfășurare a admiterii la ciclul I, licență în învățămîntul superior.

În acest an au fost menținute cotele la admitere: cota de 15% pentru candidați din familii dezavantajate, cota de 20% pentru candidații cu instruire în limba rusă, cota rural/urban (65%/35%), cota bacalaureat/studii medii de specialitate (90%/10%), locuri cu destinație specială pentru absolvenții din partea stîngă a Nistrului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente