4 cămine USM intră în reparaţii. 600 de studenţi vor rămâne fără locuri

C61326B0-9991-42C9-BF14-325CB133FA5A_mw1024_n_s
Foto: Căminele de la USM întră la reparație PC: Europaliberă.org

Universitatea de Stat a Moldovei închide 4 cămine pentru reparaţie capitală. Ca urmare, în anul academic 2013-2014, circa 600 de studenţi vor rămâne fără locuri în cămin.

Totodată, se preconizează ridicarea taxei de cazare. Șeful Departamentului probleme sociale din cadrul USM, Victor Gârlea, a spus că la dispoziţia studenţilor sunt puse peste 2 400 de locuri de cazare, ne informează IPN.

„Administraţia universitară îşi propune să dea în exploatare cămilele închise pentru reparaţii cât mai repede posibil. Contractul este pentru un an. Locurile pe care le pierdem, le vom recupera în anii viitori”, a spus Victor Gârlea. Căminele nr. 3 şi 4 vor fi închise pentru renovare în cadrul unui parteneriat public-privat. Vor fi construite mansarde şi procurate tehnică şi mobilier nou. Și căminele nr. 8 şi 12 necesită reparaţie capitală şi vor fi închise.

„În celelalte cămine reparaţia curentă a început deja şi va fi gata în circa 3 săptămâni”, a spus Victor Gârlea. În fiecare cămin au rămas câte 6 studenţi, care sunt implicaţi în lucrările de reparaţie. Aceştia sunt plătiţi în dependenţă de lucrul făcut.

Căminele vor fi deschise de la 25 august. Pentru a solicita un loc de cazare studenţii trebuie să scrie o cerere. După caz, cererea va fi însoţită de certificatul care confirmă starea familială a studentului. Anul trecut taxa de cazare la căminele USM era de circa 180 de lei pe lună. Formula de calcul a taxei de cazare, este: 40% achită student, iar restul 60% plătește stat (în cazul învăţământului secundar de specialitate contribuția statului este de 85%). Deocamdată nu se cunoaşte cât va creşte aceasta în noul an de studii.

Universitatea de Stat din Moldova are în dotare cele mai multe cămine studențești 19 la număr în care anual sunt cazati peste 3.000 de studenti.

Taguri: #USM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente