Departamentul de Stat al SUA: Moldova – sursă de persoane traficate

Foto: Raportul Global privind Traficul de Persoane PC: bloguvern.md

Al treilea an consecutiv Republica Moldova a fost clasată pe nivelul 2 în Raportul Global privind Traficul de Persoane, ediţia 2013, anunţat ieri de către John Kerry, Secretarul de Stat al SUA.

Plasarea ţării noastre pe nivelul 2 reprezintă un indicator de progres, ce scoate în evidenţă faptul că prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane este una din priorităţile esenţiale ale Guvernului Republicii Moldova.

Potrivit raportului, Guvernul a raportat în 2012 – 171 de investigații privind TFU, o creștere de la 135 în 2011. Totodată, în 2012, autoritățile au raportat urmărirea penală a 41 de infractori suspectați de traficul de ființe, o scădere de la 79 în 2011. Autoritățile au condamnat 35 de infractori trafic în 2012, dintre care șase condamnări au fost pentru traficul de copii. Aceasta cifră s-a majorat, comparativ cu 22 de condamnări în 2011. Sentința medie pentru traficul de copii în 2012 a fost de 13 ani de închisoare.

Totodată, autoritățile și-au intensificat eforturile pentru a proteja victimele traficului de persoane în 2012, când s-a raportat identificarea a 289 de noi victime ale traficului de persoane, cifră mai mare comparativ cu 98 de victime identificate în 2011. În 2012 139 victime au fost supuse traficului de muncă sau cerșitul forțat. Dintre acestea, 91 de victime au fost bărbați și 24 au fost copii. Conform Raportului, Moldova este mai mult o ţară-sursă pentru femei şi fete traficate pentru servicii sexuale, iar pentru bărbaţi şi copii – pentru muncă forţată.

Victimele din Moldova sunt supuse traficului de persoane în Federația Rusă, Kosovo, Kazahstan, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Grecia, Liban, Italia, Spania.u fost copii, se mai arată în raport.

Totodată în țară activează 5 centre regionale şi Centrul pentru asistenţa şi protecţia victimelor şi potenţialelor victime ale TFU din Chişinău. Pe parcursul anului 2012, aceste centre de protecție și adăpost au oeferit asistență pentru 110 victime de trafic și 701 potențiale victime. Finanţarea centrelor a crescut în anul 2012 cu 40 % echivalentul a 93 000 dolari SUA. Finanţarea totală acestora a constituit 302 200 dolari SUA.

În raport se subliniază eforturile Guvernului Republicii Moldova în consolidarea activităţii organelor de drept.E de menționat faptul că în cadrul IGP a fost creat Centrul pentru combaterea crimelor informatice în a cărui competenţă a fost pusă şi investigarea infracţiunilor cu tentă sexuală împotriva minorilor, săvîrşită prin intermediul reţelei internet (de ex. pornografia infantilă, acostarea copiilor în scopuri sexuale, etc.). Totodată, Raportul Departamentului SUA a subliniat şi importanţa bazei de date „Pedofil” gestionată de Centrul sus- menţionat în cooperarea internaţională pentru investigarea infracţiunilor cu caracter sexual împotriva minorilor prin intermediul internetului. Drept rezultat al acestor acţiuni în 2012 s-a reuşit condamnarea unor pedofili originari din Norvegia, Italia şi Moldova la închisoare de la 10 la 20 de ani.

Raportul menţionează repetat implicarea directă sau indirectă a oficialilor în infracţiunile de TFU. Astfel, conform Departamentului de Stat, în perioada de raportare, în Republica Moldova au fost pornite 13 dosare penale împotriva persoanelor cu funcţie de răspundere, persoane publice sau celor cu funcţie de demnitate publică. Cu toate acestea în 2012 n-au fost pronunţate hotărîri definitive de condamnare a acestora.

Al doilea an la rînd Moldova ocupă această poziţie. În perioada 2007-2010 a fost retrogradată.Țările cu nivelul 2 (Tier 2, mediu) sunt acelea ale căror guverne nu respectă în totalitate standardele de protecţie a victimelor TFU, dar care depun eforturi semnificative pentru a se conforma.
Raportul Departamentului de Stat al SUA este elaborat conform unui set de indicatori, în baza cărora se apreciază eficienţa politicilor de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane şi nu are scopul de a judeca ţările monitorizate.

Raportul Global privind Traficul de Persoane puteţi găsiţi aici.

Taguri: #Turcia
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente