Descoperă Turcia printr-o călătorie în orașul Edirne – o comoară ascunsă pentru cei pasionați de istorie

Edirne
Foto: https://www.enjoy-plovdiv.com/ru/blog/edirne

Fiecare dintre noi, auzind cuvântul Turcia, își imaginează moscheile impunătoare din orașele mari: Istanbul, Ankara. Însă, chiar la hotarele Turciei se află o comoară ascunsă, fosta capitală a Imperiului Otoman – Edirne.

Orașul, populația căruia, în prezent, este de doar 165 979 de locuitori, înainte de cucerirea Constantinopolului în 1453, era capitala și perla Imperiului Otoman.

Dacă ne aprofundăm un pic mai mult în istoria orașului, descoperim că acesta a fost provincie romană condusă de împăratul Hadrian, de aici vine și denumirea Adrianopol.

Acesta și-a primit denumirea actuală după cucerirea sa în 1369 de către sultanul Murad I. Nepotul acestuia, sultanul Mehmed al II-lea, născut în Edirne, a fost cel care a cucerit ulterior Constantinopolul, actualul Istanbul.

Nici iubitorii istoriei românilor nu vor rămâne dezamăgiți de Edirne, orașul în care și-a petrecut copilăria domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș. Acesta a fost ostatic la curtea lui Murad al II-lea de la 11 ani, dar a crescut în lux alături de fiul sultanului – Mehmed I.

Totuși, faptul care m-a impresionat cel mai mult la prima vizită în acest oraș a fost unul istorico-arhitectural – Moscheea Selimiye. Construită în 1575 de marele arhitect Mimar Sinan, aceasta bate recorduri, mândrindu-se cu cea mai înaltă turlă din întreaga țară – aproximativ 70 de metri – și o cupolă mai mare decât cea a faimoasei Hagia Sophia din Istanbul. Aceasta fiind prima moschee pe care am văzut-o, mi-a rămas în memorie uimirea care m-a copleșit făcând primii pași în acest loc istoric grandios.

Încurajez pe fiecare să viziteze acest oraș nemaipomenit pentru a cunoaște Turcia dintr-o latură nouă, destinație obligatorie pe lista fiecărui iubitor al istoriei.

Autoare: Andreea Dudulica

Taguri: #Turcia
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente