Ucraina și Republica Moldova se ceartă din cauza trenului Chișinău – Odesa

5_main
Foto: Trenul renovat în România care urma să asigure circulația pe pasageri pe ruta Chișinău-Odesa-Chișinău PC: segodnya.ua

Țările nu pot diviza 200 de euro și din acest motiv a fost amânată lansarea trenului renovat pe cursa Chișinău-Odessa.

Ucraina și Republica Moldova nu pot cădea la un acord cu privire la lansarea trenului modernizat Chișinău- Odesa. Litigiul a apărut din cauza tarifelor pentru serviciile acestui tren, scrie Komersant Ucraina.  Noul tren urmă să fie pus pe șine începând cu 26 mai. Pe 29 aprilie, acesta ar făcut chiar și o excursie de studiu pînă la Odessa.

Trenului vechi care circula până acum pe această rută are diferite locomotive – locomotive diesel și electrice – atât pentru zonele electrificate, cît și pentru zonele neelectrificate pe care le parcurge trenul în drumul său pînă la Odesa. Porținuea electrificată de drum este situată pe teritoriul Ucrainei, astfel la vamă, locomotivele și echipajul care deservește le deservește se schimbă. Pe porțiunea moldovenească lucrează un echipaj al CFM, iar pe porțiunea ucraineană un echipaj al căilor farate ucrainești. Trenul modernizat însă nu are nevoie de o schimbare de locomotive pentru a-și termina calea, iar până la Odessa, trenul modernizat poate merge doar echipajul CFM.

Calea Ferată din Moldova a cerut să fie plătită munca echipei din RM pe terioriul Ucrainei. Însă solicitarea de preț făcută de autoritățile moldovenști, face acest traseu neprofitabil pentru partea ucraineană. O sursa din guvernul moldovean a declarat că diferența de prețuri este de aproximativ 200 de euro pentru o călătorie dus-întors.

În timp ce părțile vor cădea la un acord privind circulația trenului renovat, pe traseul Chișinău – Odesa va circula trenul vechi.

Reamintim că cel de-al treilea tren urma să asigure cursă internaţională Chişinău – Odesa şi se planifica să fie pus pe linie la 26 mai. Preţul călătoriei cu noul tren urma să fie acelaşi, în jur de 130 – 135 lei, iar scumpirea biletelor nu se prevedea.

Trenul este dotat cu internet, televizoare, prize pentru curent electric și camerele de supraveghere. Vagoanele trenului modernizat are 3 clase de comoditate. Acesta a fost renovat la uzina REMAR din Paşcani, România, şi a costat 2,4 milioane euro.

 

Taguri: #chisinau#Odesa
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente