În timp ce moldovenii sunt obligați să achite câte un miliard de lei anual din cauza jafului miliardului, guvernul georgian a decis să ierte cetățenii din lista neagră a băncilor. Astfel 600.000 de georgieni au fost scutiți de datorii la bancă în valoare de 1,5 miliarde de laris (aproximativ 566 de milioane de dolari).

„Datoriile a circa 600.000 dintre cetăţenii noştri vor fi acoperite în totalitate de fundaţia caritabilă „Kartu”, care a cumpărat aceste datorii”, a confirmat ministrul de finanţe georgian, Ivane Machavariani. „Poporul nostru va întâmpina Anul Nou fără datorii, poporul nostru va scăpa de povara cea mai grea”, a subliniat Bakhtadze, care a menţionat că datoriile reprezintă unul dintre principalele motive de sărăcie în rândul populaţiei Georgiei, ţară cu 3,7 milioane de locuitori, scrie agerpres.

Premierul georgian consideră că anularea datoriilor va permite sutelor de mii de cetăţeni să desfăşoare din nou o activitate economică la scară largă. Bakhtadze a mulţumit băncilor şi altor instituţii financiare care au participat la negocierile cu guvernul pentru a atinge acest obiectiv şi a salutat îndeosebi implicarea fundaţiei caritabile Kartu.

Fundaţia Kartu este proprietatea multimilionarului Bidzina Ivanişvili, fost premier al Georgiei şi preşedinte al partidului de guvernământ, Visul Georgian. Ivanişvili este cel mai bogat om din Georgia, iar revista Forbes îi estimează averea la circa 4,6 miliarde de dolari.

Opoziţia a declarat că iniţiativa guvernului are legătură cu al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Georgia, care se va desfăşura la 28 noiembrie şi în care se vor înfrunta doi foşti miniştri de externe: Salomé Zurabişvili, susţinută de partidul de guvernământ, şi Grigol Vaşadze, din partea partidului Mişcarea Naţională Unită, al fostului preşedinte Mihail Saakaşvili.

„Iniţiativa reducerii datoriilor îi aparţine opoziţiei. Ca acest lucru să se realizeze, candidatul nostru trebuie să câştige. Dimpotrivă, partidul de guvernământ nu va respecta această promisiune”, a declarat Vaşadze.