Universitatea #diez: Ce ar trebui să știi dacă vrei să studiezi Dreptul la facultate. Sfaturi de la un student din Olanda

bine

Alexandru Ursu studiază Drept Internațional și European în Gröningen, Olanda, iar acum, spre final de an academic, tânărul vrea să le transmită un mesaj viitorilor studenți la Drept, menționând câteva dintre domeniile cu care se vor ciocni în timpul studiilor și despre care ar putea să se informeze încă de pe acum. Alexandru nu afirmă că acestea se studiază la oricare facultate de drept, dar spune că lui i-ar fi fost mai ușor dacă ar fi cunoscut chestiile enumerate mai jos înainte să înceapă primul său an de facultate.

Toate aceste domenii sunt desigur o mică parte din ceea ce veți învăța, fiind, într-un fel „tangențiale” dreptului (criteriu după care le-am și ales). Cea mai mare parte desigur o va ocupa dreptul propriu-zis, însă, dacă pe el îl lăsăm pentru facultate, păi domeniile de mai jos pot fi studiate începând chiar de la liceu. Deci, iată unele domenii a căror cunoaștere în prealabil ar putea ușura viața unui student la drept.

Istorie

Da, veți avea nevoie de istorie, în special de istoria universală desigur. Curricula de acasă din păcate este foarte îndepărtată de cunoștințele care v-ar putea prinde bine. Însă puțină curiozitate pe astfel de subiecte precum Revoluția franceză sau domnia lui Napoleon ar fi foarte binevenită.

Nu ar strica să atrageți atenție nici la Roma antică și organizarea statală a acesteia, la crearea Statelor Unite sau la evoluția drepturilor omului. În principiu, orice cunoștințe ce țin de conceptele cum sunt democrația, suveranitatea, drepturile omului, conducerea, etc. ar putea fi într-un moment dat extrem de relevante. De asemenea extrem de necesare vor fi cunoștințele despre organizațiile internaționale ca ONU, precum și cele despre Uniunea Europeană. La studierea istoriei și organizării lor ar trebui să depuneți maxim efort.

Filozofie

Odată ce ați studiat evoluția conceptelor enumerate mai sus, ar fi desigur înțelept să studiați și teoriile sau raționamentul care stau la baza acestora. Pentru început ați putea face cunoștință cu operele lui Thomas Hobbes, J. J. Rousseau, Jean Bodin, John Locke, J. Bentham, Voltaire, Kant, etc. Sau dimpotrivă, ați putea începe cu filozofia antică, spre exemplu Platon. În orice caz, autorii care abordează în operele sale subiectele democrației și a omului ca ființă socială merită studiați. Până la urmă toata aceste concepte le veți aplica în decursul studiilor, așa că raționamentul din spatele acestora v-ar putea ușura înțelegerea și perceperea lor (sau invers, în funcție de „toleranța” vis a vis de filozofie de care dispuneți).

Limbi

Fără doar și poate, cunoașterea francezei și a germanei pentru studenții la drept este un privilegiu. Practic, neluând în considerație latina (cu care tot veți fi nevoiți să faceți cunoștință), acestea sunt cele 2 limbi de bază ale dreptului continental. Așa că în timpul studiului codurilor lui Napoleon pentru dreptul civil, cunoașterea francezei v-ar putea fi foarte de folos. Exact cum v-ar putea ajuta și germana când vă veți ciocni de noțiuni concepute în ea (search for „Verkehrssicherungspflichten”). Da, ele nu sună și nici nu se scriu foarte prietenos, dar memorarea rapidă a lor și respectiv operarea cu ele poate fi un mare plus. Sau cel puțin veți putea impresiona profesorii zicând „Bundesverfassungsgericht” în loc de „Curtea Federală Constituțională a Germaniei”. În plus, va trebui să cunoașteți numeroase fraze în latină. O mulțime de principii din drept sunt de fapt numite în latină. Spre exemplu „nulla poena sine lege”, „in dubio pro reo” sau „volenti non fit injuria”. Convingerea mea personală este că cu cât mai multe limbi cunoaște un student la drept, cu atât e mai bine. Despre engleză nici nu mai vorbesc. Așa că dacă sunteți destul de norocoși și le vorbiți deja, v-aș sfătui să vă amintiți mai des de ele. În caz contrar, cel puțin să începeți descoperirea lor.

Altele

Facultatea de drept este locul unde e puțin probabil să existe „prea multă curiozitate”. Așa că e destul de important să fiți la curent cu ce se întâmplă în lume. Există o mulțime de resurse și publicații de la care să începeți: The Economist, The Atlantic, Harvard Business Review, diez.md, etc. Știrile, cărțile despre științe politică, articolele despre cripto-valută sau privacy, discursurile TED despre cyber-securitate, etc., toate v-ar putea fi într-un moment dat de folos. Așa că regula de aur e să nu credeți niciodată că știți de ajuns, și să continuați să descoperiți lumea ce vă înconjoară.

Experiența lui Alexandru o puteți cunoaște și din articolele precedente:

Universitatea #diez. Meme-uri în prezentări sau profesori care se deghizează în Moș Crăciun. Alexandru Ursu, despre profesorii săi din Olanda

Universitatea #diez. Alexandru Ursu din Olanda recomandă 11 resurse utile pentru viitorii studenți la Drept

Universitatea #diez – proiectul prin care vei afla ce înseamnă să fii student peste hotarele țării. Partea a II-a: Olanda, Germania

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente