Autoarea investigației despre banii din caritate: Să știți că de ieri până astăzi au mai scris părinți care au invocat probleme similare

112

Reporterul RISE Moldova, Liuba Șevciuc, cea care a realizat investigația despre „banii din caritate” spune că a muncit la această investigație aproape un an. Totodată aceasta mai susține că a prezentat acele două cazuri deoarece este o situație prea sensibilă iar unii părinți nu au avut curajul să declare în fața camerelor de vedere. Totuși, Liuba Șevciuc mai susține că din momentul publicării a mai fost contactată de alți părinți care au semnalat probleme semnalate de victimele prezentate în investigație. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui inverviu pentru Europa Liberă.

„Noi nu negăm că există și cazuri fericite, dar există și cazuri mai puțin fericite pe care le-am prezentat noi în anchetă și oamenii ar trebui să asculte și ce zic aceste mame și să privească și o altă față a acestor acțiuni de caritate. Eu am vorbit atunci când am documentat subiectul cu mai multe mame. De ce dară am prezentat în anchetă doar două? Pentru că e o situație prea sensibilă și unii dintre părinți n-au avut curajul să declare în fața camerelor de luat vederi, să-și spună povestea lor, dar fiecare om are dreptul la părere. Noi am prezentat toate probele adunate, iar oamenii beneficiarilor n-au decât să-și facă propriile concluzii”, a menționat Liuba Șevciuc în cadrul interviului.

(video) Investigație RISE: Afacere cu bolnavi și operații chirurgicale simulate pentru mai mulți copii din Moldova

Jurnalista a menționat că pentru acest subiect a lucrat aproape un an de zile.

„RISE Moldova verifică minuțios toate informațiile, (…) înainte de publicare, trecem printr-o procedură foarte anevoioasă de fact-checking, ceea ce înseamnă că este verificată fiecare probă, adică fiecare propoziție din această anchetă este susținută de o probă, iar multe din ele le-am și publicat și aici este vorba de documente, înregistrări, fapte”, a mai punctat Liuba Șevciuc.

Autoarea reportajul este sigură că după această investigație vor apărea mai multe mesaje de la alți părinți care ar fi avut de suferit.

„Să știți că de ieri până astăzi au mai scris părinți care au invocat probleme similare sau de alt gen în ceea ce privește relația lor cu platforma de caritate și spitalul din Turcia. (…) Evident că așteptăm o finalizare a anchetei procurorilor, ca să ajungă dosarul în instanță, pentru că mai departe, dacă e să luăm la modul practic, ține deja de munca procurorilor. Ei să-și facă bine treaba, pentru că ei sunt cei care merg în instanță și aduc învinuiri și cer o sentință”, a mai punctat jurnalista.

Amintim că RISE Moldova făcut publică ieri o investigație în care reporterii merg pe urmele a mai multor persoane care fac bani din „activități de caritate”. Una din persoanele vizate în reportajul RISE Moldova cu privire la „schema de caritate”, Svetlana Sainsus acuză jurnaliștii că au primit bani pentru investigație și o atacă pe autoarea reportajului.

Svetlana Sainsus reacționează la investigația RISE: Mi s-a cerut „20.000” să nu fie publicat materialul

După publicarea unui teaser pentru investigație duminică, 18 februarie, pe platforma caritate.md a fost plasată poza jurnalistei cu înscripția „Îi cerem ei ajutor”.

La această oră însă, bannerul a fost scos de pe platformă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente