Svetlana Sainsus reacționează la investigația RISE: Mi s-a cerut „20.000” să nu fie publicat materialul

26904641_10156085844139675_5410348466425618351_n

Una din persoanele vizate în reportajul RISE Moldova cu privire la „schema de caritate”, Svetlana Sainsus acuză jurnaliștii că au primit bani pentru investigație. Într-o postare pe facebook, aceasta o atacă pe autoarea reportajului, Liuba Șevciuc și spune că nu a luat salarii din urma activității sale.

Jurnaliști au discutat cu două victime. În primul caz, la începutul anului 2016, Veronica a fost anunțată de medicii din Moldova că fetița ei, Lenuța, care atunci avea opt ani, are nevoie de o operație la inimă. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată atât în Moldova, cât și peste hotare. Femeia a apelat după ajutor la Svetlana Sainsus, cunoscută în mediul on-line pentru acțiunile de caritate în care s-a implicat în ultimii ani. Veronica susține că Svetlana i-a propus să se adreseze la clinica Medical Park din Turcia.

Spitalul i-a informat că intervenția chirurgicală va costa 16.500 de euro. Veronica povestește reporterilor că după ce medicii le-au spus că au făcut operația dată, li s-a spus că copilul se poate întoarce acasă, achitând 4000 de euro.

Veronica susține că, la plecarea din spital, nu a primit actele de externare. Iar câteva luni mai târziu, Lenuței i s-a făcut rău. Femeia a mers cu fetița pe la mai mulți medici din Moldova și i-a făcut câteva ecografii. Verdictul doctorilor a fost același – fetița are nevoie în continuare de tratament chirurgical.

Cazul este tras la indigo cu cel al Anei, a cărei fiică avea nevoie de asemenea de o operație la inimă. Femeia spune că nici ea la externare nu a primit vreun document. Iar peste vreo trei luni de la operație, fetiței i s-a făcut rău.

Svetlana Sainsus spune în postarea sa: „Ce ține de aceste 2 mămici – nu sunt medic să mă expun. Dar una ce știu e că Lenuței (prima victimă n.r.) i s-a efectuat o angiografie pentru că medicii turci au constatat că nu era așa urgent și grav cum se presupunea în Moldova. Era mai bine să o taie? Să ia 16.000 în loc de 4000? Au trecut de atunci 2 ani și copilul înca nimeni nu l-a operat! De ce oare? Nu vă puneți întrebarea? Poate întradevar nu era necesară operația”

Atacuri asupra jurnalistei

Totuși, mai bine de jumătate din postarea acesteia este în adresa Liubei Șevciuc și publicației RISE Moldova. Sainsus spune că este „terorizată” de doi ani și este speriată de cineva că „o să fie distrusă”. Totodată, aceasta spune că a discutat 3 ore cu reporterii dar s-au ales doar 2 minute.

„Asta e o dovadă? A spus cineva că am luat vreun leu? Îmi este scârba de reportajul vostru și de „dovezi”! Nu am luat mai mult ca tine Liuba (Liuba Șevciuc, reporteră RISE Moldova n.r.). Nu retrăi!”, a spus aceasta, care a continuat atacurile în adresa jurnalistei, acuzând-o că ar fi cerut „20.000” (nu este specificată valuta n.r.) pentru ca să nu fie publicat materialul”.

Sainsus continuă atacurile asupra jurnalistei:

„Apropo Liuba, succes la operația la ochi, la care visezi demult să o faci în Belgia, știu că ai nevoie de mulți bani și sper din suflet că după reportaj o să poți în sfârșit să o faci.”, a conchis aceasta pe final de postare.

(video) Investigație RISE: Afacere cu bolnavi și operații chirurgicale simulate pentru mai mulți copii din Moldova

RISE Moldova făcut public o investigație în care reporterii merg pe urmele a mai multor persoane care fac bani din „activități de caritate”. Articolul apare în contextul în care pe site-ul unei platforme, cunoscută pentru activități de crowdfunding în acest domeniu, a fost publicată o fotografie cu autoarea investigației, reporteră RISE. S-a întâmplat la puțin timp de la apariție pe rețelele de socializare a unui trailer la acest material.

Postarea Svetlanei Sainsus o puteți citi mai departe în întregime:

sain1

2

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente