Stas Sîrbu, despre cum e să fii tânăr specialist în marketing și ce trebuie să știi dacă ești pasionat de acest domeniu

6

Timp de patru ani a lucrat în cadrul uneia dintre cele mai largi rețele de supermarketuri de electrocasnice din Moldova, „Bomba”, a participat la rebrandingul „Grand Hall” și „Baby Hall”, a relansat trei magazine – „Nike”, „Adidas” și „Columbia Moldova”, și a lansat mai multe campanii publicitare ample. Stas Sîrbu este un tânăr pasionat de marketing, care, deși a făcut o altă facultate, a reușit să se afirme în acest domeniu și să dea viață mai multor produse și servicii din Republica Moldova.

„La momentul de față am aterizat în administrația unei companii vinicole mai puțin cunoscute din Moldova, Orhei Vin. Ideea de bază a proiectului se ascunde în cuvintele cheie – „mai puțin cunoscută”, efectiv, scopul e să dispară această sintagmă”, menționează Stas.

 

1

Tânărul susține că e destul de greu să începi o activitate într-un domeniu în care nu ești inițiat, însă asta e destul de captivant, pentru că nu trebuie să „repari ce au făcut alții”, dar poți face ceva corect și calitativ. „Sentimentul de foaie albă în față și un sac cu creioane sub mână – libertate totală de a crea. În cadrul companiei practic lipsea o activitate de marketing propriu-zisă și uite că acum eu încerc să pun pe roate un mecanism întreg de funcționare – începând de la lansarea unei rețele de magazine cu închirierea spațiilor și perfectarea actelor eliberate de toate birourile posibile ale administrației locale și încheind cu o campanie promo care include rețele sociale, eveniment de lansare și multe altele. Evident, asta ocupă mult timp când nu ai o echipă formată, însă acest factor e temporar și nu oprește procesul.”

O zi din viața unui specialist în marketing: „Nu demult, zilele petrecute la birou erau probabil identice ca ale tuturor managerilor din Chișinău. Dimineața începea cu rândul de la aparatul de cafea de la bucătărie, iar când ajungea rândul meu – sau se termina cafeaua, sau aparatul cerea să-i fie curățat containerul cu cafeaua folosită. Urmau bârfele cu colegii și apoi începeau ședințele din cadrul departamentului, urmate de ședința cu departamentul comercial, după care – taskuri, sunete etc. Acum zilele de lucru sunt puțin altfel – acestea pot începe cu o ședință dis-de-dimineață la Orhei, pot începe cu întrevederi pentru închirierea spațiului comercial sau în biroul nr. 21 de la Direcția de Comerț, sau în cel mai bun caz – în fața calculatorului la scrierea unui articol”.

 

5

Cum a învățat marketingul? Stas a absolvit o facultate tangențială cu cea de marketing, însă a avut mare noroc de primul său șef de departament, căruia nu i-a fost frică să angajeze un student venit de la o altă specialitate. Această persoană a fost cea mai importantă sursă de la care a învățat lucruri practice și mai puțină teorie. Totuși acest lucru nu a fost suficient pentru a deveni un bun specialist, așa că și-a petrecut timpul studiind sute de articole, participând la diverse seminare și traininguri. „A fost destul de greu să însușesc acest domeniu pentru că nu știam cum funcționează unele lucruri sau cum poate reacționa publicul la acestea, însă interesul și starea de burete care absoarbe orice informație au fost mai puternice decât frica de necunoscut. Evident, teoria este o parte absolut indispensabilă într-o activitate, însă ca și în orice alt domeniu, deseori aceasta intră în contradicție cu realitatea. În opinia mea, cel mai bine e să nu îți fie frică să încerci ceva nou, dar și să înveți din greșelile altora”.

Cât de solicitat este marketingul în Moldova? „Răspunsul la această întrebare se ascunde în cadrul site-urilor cu oferte de angajare, care devin tot mai multe, fapt ce demonstrează că tot mai multe companii realizează că fără o strategie de marketing bine pusă la punct și realizată de un specialist sau o agenție e practic imposibil de a te menține pe piață.”

 

3

Despre Moldova și campaniile publicitare: „Din păcate, pe piața din Moldova au fost lansate foarte puține campanii publicitare care ar putea fi aduse ca un exemplu sau reper. În opinia mea, una din cele mai virale campanii a fost cea cu „atmasfera”, lansată de o rețea de benzinării, însă nu pot să zic cert că viralitatea acesteia a adus un profit considerabil. Bucură mult lucrările într-adevăr frumoase create la noi în țară, printre care se evidențiază spoturile sociale cum ar fi „Fructe din Moldova”. În același context pot evidenția spotul unei vinării renumite de la noi din țară, spoturile din cadrul festivalului „Cronograf”, precum și spoturile unei companii de telecomunicații „violete”. Dacă vorbim despre campanii publicitare complexe, a fost frumoasă faza cu „mesaje dulci”, implementarea etichetei de „sărbătoare” de la berăria locală și multe altele. Unele campanii publicitare se fac pentru oameni, altele doar pentru vânzări, asta e diferența”.

Stas consideră că piața de marketing din Moldova încă este în curs de dezvoltare și mai are multe de învățat, dar produsul final al diferitelor agenții de publicitate demonstrează clar că vectorul acestei dezvoltări este bine stabilit și are nevoie doar de timp, investiții, dar și curaj.

 

2

„După mine, un specialist în domeniu trebuie să structureze din start un plan de acțiuni pentru un proiect sau altul, iar în dependență de scopul acestuia, să aranjeze pașii de realizare cu deadline-uri și obiective, care în final ar forma un mecanism întreg absolut funcțional. Pe lângă organizare, eu cred că sunt extrem de importante gramatica și corectitudinea limbajului de realizare a proiectului, dar și creativitatea, evident”.

Fiecare din proiectele și campaniile la care a participat reprezintă o mândrie câtuși de mică. „Fie că e vorba de filmarea unui spot publicitar, deschiderea unui magazin sau a unui festival, sentimentul că stai în rândurile organizatorilor și gestionezi desfășurarea acestora este absolut incomparabil”.

„Odată ce majoritatea companiilor autohtone au început câtuși de încet înființarea departamentelor de marketing și angajarea specialiștilor în domeniu, funcția respectivă devine tot mai solicitată și apreciată, însă numărul zerourilor din contract deja depinde direct de atribuții și experiența de muncă a specialistului. Din păcate, nu ne putem compara cu țările vecine, însă știm unde trebuie să tindem.”

În calitate de specialist în marketing, Stas le sugerează tinerilor pasionați de marketing să răsfoiască cât mai des dicționarul explicativ, de sinonime, dar și de neologisme, pentru ca să-și poate exprima gândurile corect și coerent. Tânărul mai recomandă consultarea cât mai multor surse, dar și participarea la orice tip de evenimente care au tangență cu domeniul dat.

 

4

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente